Ice on lake

Varför sjunger isen på stora sjöar?

Man kan ha turen att få höra något som låter som is, som sjunger på en sjö. Hur uppstår ljudet?

15 augusti 2011

Isen sjunger, när tunna sprickor i isen börjar på ett ställe och i full fart sprider sig tvärs över sjön och sätter isen i vibration. När vibrationerna fortplantar sig till luften, låter det som om isen sjunger – ungefär som när man står vid en järnvägsräls och ett tåg närmar sig. Då sprickorna i isen växer kan man ha turen att få höra hur ljudet startar en bit bort och snabbt kommer närmare.

Sprickorna som är orsak till sången kan uppstå av flera skäl. Gemensamt för dem är att det byggs upp spänningar i isen ungefär på samma sätt som när rörelserna hos jordens tektoniska plattor bygger upp spänningar i jordskorpan, som till sist utlöses i ett jordskalv. Vibrationerna eller sången man hör från sjön är alltså ett slags isskalv.

Orsaken till spänningarna kan vara tryckförändringar i atmosfären. Förändras lufttrycket, måste isen följa med, och då isen är styv, anpassar den sig genom att spricka. Sprickorna kan även utlösas av stora variationer i lufttemperaturen.

Kall is tar nämligen mindre plats än varm is, så en avkylning får isen att dra ihop sig och spricka. På stora sjöar kan det dessutom finnas nog med tidvatten för att orsaka sprickbildningen. Sjungande is kräver stora sjöar. Sjöar under 10000 kvadratmeter är knappast stora nog för en symfoni, där flera spricksystem sprider sig samtidigt.

Därför sjunger isen

Tryckförändringar i atmosfären

Stora temperaturförändringar

Tidvatten

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: