Shutterstock
Bil ovenpå sort is

Hur bildas svartis på vägen?

Under vintermånaderna varnar meteorologerna ofta för svartis på vägarna. Men vad är svartis, hur bildas den och varför är den så farlig?

Bil ovenpå sort is
© Shutterstock

Svartis ser svart ut eftersom isen är så klar att vägbanans mörka asfalt syns genom den.

Det lömska väderfenomenet uppstår när smält is eller snö fryser på nytt och lägger sig på vägbanan som en osynlig glasyr. Bilister kan inte se isen och urskilja på var det finns väggrepp och inte. Detta skapar farliga situationer där bilarna glider runt.

Temperaturskifte skapar osynlig is

Svartis orsakas oftast av smältvatten från exempelvis snödrivor som rinner ut på vägen. När natten faller fryser vattnet till is.

Svartis kan vara svår att upptäcka på vägen.
© Ken Ikeda Madsen

1. Snön smälter under dagen

Under dagen stiger temperaturen över fryspunkten. Det gör att stora delar av snön och isen som skyffats upp i drivor längs vägbanan smälter..

Svartis - Vatten sköljer bort vägsalt
© Ken Ikeda Madsen

2. Vatten sköljer bort vägsalt

Smältvattnet rinner ut och bildar en hinna på vägen. Samtidigt sköljer vattnet bort eventuellt vägsalt, så att vägen fryser snabbare.

Svartis - Nattfrost bildar ett svart lager av is
© Ken Ikeda Madsen

3. Nattfrost bildar svartis

På kvällen och natten sjunker temperaturen under noll grader. Vattnet på vägbanan fryser till is, som är så pass klar och genomskinlig att den svarta asfalten syns igenom.

Fenomenet kan även uppstå efter regn, om temperaturen snabbt sjunker under fryspunkten och de blöta vägbanorna fryser till. Dessutom kan svartisen bildas av underkylda regndroppar – det vill säga med en temperatur under noll grader. I samma ögonblick som dropparna hamnar på vägen fryser de till is.

Över 60 bilar i kollision

I samtliga fall är resultatet detsamma: Vägen ser fri och framkomlig ut, men i verkligheten är den förrädiskt hal – en massolycka i USA 2013 är ett skrämmande bevis på detta.

Den 1 december lade sig ett lager svartis på Interstate 290 när regnet träffade den iskalla vägbanan och omedelbart frös till is. Tre långtradare och över 60 personbilar kolliderade på en sträcka på endast cirka 500 meter.

Isen hade lagt sig på nedstigningen utför en backe utmed vägen, vilket gjorde att trafikanter upptäckte de krockade bilarna först när de hade nått toppen av backen. Då var det för sent att sakta ner och masskrocken var oundviklig.

​​Olyckan inträffade några dagar efter Thanksgiving, och därför var det många bilar ute på vägarna.

Begreppet svartis är också känt inom sjöfarten där det utgör ett hot mot fartygsskrov. Men den svarta havsisen är inte is som har smält och frusit igen, i stället skapas den inne i glaciärer under så högt tryck att isen blir helt genomskinlig.