Svartis

Svartis kan vara omöjlig att upptäcka och man ser den ofta först när man halkar omkull.

© KLAUS GOTTFREDSEN/RITZAU

Vad är svartis?

Svartis uppstår ofta när smältvatten från snödrivor i vägkanten rinner in över vägen och fryser till ett spegelblankt och osynligt isskikt under natten.

3 november 2017

Svartis ser svart ut för att isen är så genomskinlig att vägbanans asfalt syns igenom den. Det lömska väderfenomenet uppstår när smält is eller snö återfryser och lägger sig på vägbanan som en osynlig glasyr. Bilisterna kan inte se isen och skilja mellan var det finns väggrepp och inte, vilket gör att det kan uppstå farliga situationer där bilarna snurrar runt.

Svartis finns på havet

Fenomenet kan också uppstå efter regnväder, om vägtemperaturen faller till under noll grader, och de våta vägbanorna fryser till. Till en början ser vägen fin och framkomlig ut, men i verkligheten är den förrädiskt hal.

Svartis är också känd för sjöfarten, för vilken den utgör ett hot mot fartygen. Svart havsis är inte is som smält och frusit igen, utan istället is som har bildats under högt tryck i glaciärer. När isen pressas ihop tillräckligt blir den nämligen genomskinlig.

Regn gjorde vägbanan glashal 

© YOUTUBE

Den 1 december 2013 lade sig ett lager av svartis på huvudvägen Interstate 290 i USA när regn föll på den iskalla vägbanan och direkt frös till is. Tre lastbilsekipage och över 60 bilar brakade ihop på en cirka 500 meter lång vägsträcka.

Isen hade lagt sig i en utförsbacke vilket ledde till att trafikanterna upptäckte de kraschade bilarna först när de kommit upp över backkrönet.

Då var det emellertid alldeles för sent att bromsa och seriekollisionen blev ett oundvikligt faktum.

Fördjupa dig i minsta detalj av vårt fantastiska universum med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

Smält snö fryser igen

Ofta uppstår svartis genom att smältvatten från exempelvis snödrivor rinner ut på vägbanan under dagen. På natten faller temperaturen och vattnet fryser till is.

1. Dagstemperatur smälter snö och is 

På dagen stiger temperaturen till över fryspunkten. Det får snö och is från exempelvis snödrivor vid vägkanten att smälta..

© KEN IKEDA MADSEN

2. Vatten tvättar bort vägsalt  

Vattnet rinner ut över vägbanan. Med sig tar det ventuellt vägsalt så att vägen blir ännu mer utsatt för frost.

© KEN IKEDA MADSEN

3. Nattfrost bildar ett svart isskikt  

På kvällen och natten sjunker temperaturen till under noll grader. Smältvattnet på vägbanan fryser till is som är så klar och genomskinlig att den svarta, asfalterade vägbanan är synlig igenom den


© KEN IKEDA MADSEN

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: