Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svartis på vägen

Vad är svartis?

Svartis uppstår ofta när smältvatten från snödrivor i vägkanten rinner in över vägen och fryser till ett spegelblankt och osynligt isskikt under natten.

Shutterstock

Svartis gör vägen hal

Svartis ser svart ut för att isen är så genomskinlig att vägbanans asfalt syns igenom den. Det lömska väderfenomenet uppstår när smält is eller snö återfryser och lägger sig på vägbanan som en osynlig glasyr.

Bilisterna kan inte se isen och skilja mellan var det finns väggrepp och inte, vilket gör att det kan uppstå farliga situationer där bilarna snurrar runt.

Fenomenet kan också uppstå efter regnväder, om vägtemperaturen faller till under noll grader, och de våta vägbanorna fryser till. Till en början ser vägen fin och framkomlig ut, men i verkligheten är den förrädiskt hal.

Så uppstår svartis

Ofta uppstår svartis genom att smältvatten från exempelvis snödrivor rinner ut på vägbanan under dagen. På natten faller temperaturen och vattnet fryser till is.

Svartis finns på havet

Fenomenet kan också uppstå efter regnväder, om vägtemperaturen faller till under noll grader, och de våta vägbanorna fryser till. Till en början ser vägen fin och framkomlig ut, men i verkligheten är den förrädiskt hal.

Svartis är också känd för sjöfarten, för vilken den utgör ett hot mot fartygen. Svart havsis är inte is som smält och frusit igen, utan istället is som har bildats under högt tryck i glaciärer. När isen pressas ihop tillräckligt blir den nämligen genomskinlig.

VIDEO: Svartis orsakar gigantisk krock

Den 1 december 2013 lade sig ett lager av svartis på huvudvägen Interstate 290 i USA när regn föll på den iskalla vägbanan och direkt frös till is.

Tre lastbilsekipage och över 60 bilar brakade ihop på en cirka 500 meter lång vägsträcka.

Isen hade lagt sig i en utförsbacke vilket ledde till att trafikanterna upptäckte de kraschade bilarna först när de kommit upp över backkrönet.

Då var det emellertid alldeles för sent att bromsa och seriekollisionen blev ett oundvikligt faktum.

Läs också:

Is

Så gör du den perfekta snöbollen

5 minuter
Is

Frost förvandlar naturen: Vågor och is slår in mot kusten

2 minuter
Is

Domedagsglaciär kan få havsnivån att stiga tre meter

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj