Nu har det hänt: Gigantiskt isberg har brutits loss på Antarktis

En av världens största shelfisar har kalvat och släppt loss ett 5 800 kvadratkilometer stort isberg i havet vid Antarktis. Forskare befarar att hela shelfisen nu ska kollapsa.

© Nasa/John Sonntag

Den 300 meter tjocka ishyllan, Larsen C, på västra Antarktis har brutits av. Det alla befarade inträffade mellan måndagen den 10 juli och onsdagen den 12 juli.

Ett isberg ungefär dubbelt så stort som Gotland flyter nu fritt i ishavet.

Kollaps befaras

Eftersom shelfisen Larsen C redan flyter ute i havet har det inte några omedelbara konsekvenser för vattenståndet. Men det kan ha skapat obalans i hela den enorma shelfisen och gjort den sårbar. Därför befarar forskarna att hela Larsen C ska kollapsa.

Det betyder att världshaven stiger med upp till 10 centimeter, vilket kommer att få enorma konsekvenser för många av Stilla havets små öar, som redan nu känner av konsekvenserna av de senaste årtiondenas ökade vattenstånd.

Förväntad brytning

Forskarna har i flera år iakttagit sprickan på Larsen C. Satellitbilder från slutet av maj 2017 visade att sprickan hade vuxit med 18 kilometer, och att bara 13 kilometer is höll kvar isberget. Händelsen var alltså väntad.

Några av de sista satellitbilderna av Larsen C visar hur sprickan i shelfisen har vuxit.

© MIDAS project

I februari släppte British Antarctic Survey (BAS) ett videoklipp som visar den växande sprickan i shelfisen Larsen C.

Video