Antartica sunset
Naturen - Is

Tropiskt hav smälter isen i Antarktis

Förklaringen till att avsmältning i Antarktis sker på vintern skall sökas många tusen kilometer därifrån.

De senaste årtiondena har Antarktis krympt, och det beror i hög grad på att isberg bryts av från glaciärerna vid Amundsenhavet i västra Antarktis.

Att avsmältningen framför allt sker under den antarktiska vintern har förbryllat, men nu tycks forskare vid University of Washington i Seattle ha funnit svaret.

Förklaringen skall sökas flera tusen kilometer bort, i det tropiska Stilla havet, som de senaste 30 åren blivit allt varmare och därmed skapat en så kallad Rossbyvåg i atmosfären. Det är enorma svängningar i luftströmmarna, som har stor betydelse för den globala väderbildningen.

Forskarna skapade en klimatmodell som kunde simulera de senaste årtiondenas klimatförändringar i västra Antarktis. Där har lufttemperaturen stigit över 2,4 grader, vilket är rekord för kontinenten.

Först när modellen tog hänsyn till vattentemperaturen i det tropiska Stilla havet och medföljande förändringar i de atmosfäriska luftströmmarna gick beräkningarna ihop.

Forskarna varnar för att det tropiska Stilla havet förväntas värmas upp ytterligare under många årtionden framöver, vilket kan få mycket stora konsekvenser för avsmältningen av Antarktis.

Läs också:

Is

Nu har det hänt: Gigantiskt isberg har brutits loss på Antarktis

0 minuter
Moduler
Is

Ta en tur på iskall forskningsstation

1 minut
Kultur

Vem äger Antarktis?

0 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!