Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antartica sunset
Naturen - Is

Tropiskt hav smälter isen i Antarktis

Förklaringen till att avsmältning i Antarktis sker på vintern skall sökas många tusen kilometer därifrån.

De senaste årtiondena har Antarktis krympt, och det beror i hög grad på att isberg bryts av från glaciärerna vid Amundsenhavet i västra Antarktis.

Att avsmältningen framför allt sker under den antarktiska vintern har förbryllat, men nu tycks forskare vid University of Washington i Seattle ha funnit svaret.

Förklaringen skall sökas flera tusen kilometer bort, i det tropiska Stilla havet, som de senaste 30 åren blivit allt varmare och därmed skapat en så kallad Rossbyvåg i atmosfären. Det är enorma svängningar i luftströmmarna, som har stor betydelse för den globala väderbildningen.

Forskarna skapade en klimatmodell som kunde simulera de senaste årtiondenas klimatförändringar i västra Antarktis. Där har lufttemperaturen stigit över 2,4 grader, vilket är rekord för kontinenten.

Först när modellen tog hänsyn till vattentemperaturen i det tropiska Stilla havet och medföljande förändringar i de atmosfäriska luftströmmarna gick beräkningarna ihop.

Forskarna varnar för att det tropiska Stilla havet förväntas värmas upp ytterligare under många årtionden framöver, vilket kan få mycket stora konsekvenser för avsmältningen av Antarktis.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj