Havsisen är tjock

Havsis är förvånansvärt tjock

En ny robot bevisar att isen runt Antarktis är upp mot hela 17 meter tjock. Det förvånar forskarna som inte alls trodde att havsisen var så massiv.

6 mars 2015

Antarktis omringat av överraskande tjockt lager is

En gul undervattensrobot har varit på uppdrag under havsisen vid Antarktis och kommit hem med överraskande nyheter: Isen är betydligt tjockare än vad forskarna trodde.

SeaBED, som roboten heter, har med sonar kartlagt istäcket i 3D, och de noggranna mätningarna avslöjar att mer än 90 procent av havsisen är över en meter tjock. Hela 40 procent är mer än tre meter tjock, och det tjockaste lagret mäter 17 meter.

Siffrorna överraskade forskarna, som hittills har ansett att bara 20 procent av havsisen är över en meter tjock, och att den inte är mer än tio meter någonstans.

Ismätningar på Antarktis skulle varit omöjligt utan robot

Undervattensroboten har gjort att forskarna har fått ett redskap som kan ta detaljerade bilder av isen underifrån och som även kan ta sig till annars oåtkomliga ställen.

Antarktis-forskning är inte för fryskycklingar

Metertjocka lager av is och extrema köldgrader avskräcker inte forskarna från att bo och arbeta på Antarktis. Men deras överlevnad beror i hög grad på högteknologiska forskningsstationer. Följ med till en forskarhydda på Antarktis:

Robot mäter isen

Roboten SeaBED har under två expeditioner mätt isens tjocklek i tre kustområden som totalt täcker 500.000 kvadratkilometer.

Roboten är två meter lång, väger cirka 200 kilo och kan dyka 30 meter. Roboten styrs med hjälp av navigationsutrustning ovanpå isen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: