Antarktis tyngdkraft

Antarktis smälter och förändrar jordens tyngdkraft

Klimatförändringar och smältande is minskar tyngdkraften vid Antarktis.

27 januari 2015

När isen smälter i Antarktis förändras tyngdkraften

Glaciärerna i västra Antarktis har smält så mycket att det påverkar tyngdkraften. Det visar nya studier av data från den europeiska rymdorganisationens, ESA:s, satellit GOCE.

Med stor exakthet har satelliten mellan 2009–2012 mätt jordens tyngdkraft, vars styrka varierar runtom på jorden och påverkas av bland annat berg och djuphavsgravar. Nu visar mätningarna från GOCE att det har försvunnit så många miljarder ton is från Västantarktis istäcke att tyngdkraften i området har blivit svagare.

Samtidigt avslöjar data från en annan ESA-satellit att den hastighet med vilken istäcket försvinner har tredubblats mellan 2009 och 2012. Om Västantarktis istäcke försvinner helt kommer det att leda till en höjning av havsytan med över tre meter.

Miljarder ton is försvinner i Antarktis

Varje år krymper glaciärerna och shelfisen i Västantarktis med åtskilliga miljarder ton is, enligt mätningar från ESA:s satelliter.

Isen på Antarktis smälter med många gigaton om året - och det minskar tyngdkraften över de kolossala ismassorna.

Dolda berg på Antarktis

Begravda tre kilometer under isen på Antarktis döljer sig ett imponerande landskap med höga berg och djupa sjöar. Läs om hur forskarna kan kartlägga landskapet under isen, och vad de kan använda kunskapen till:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: