Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Insektgift rammer nerver.

Hur verkar insektsgift?

Vi använder allsköns kemikalier för att bli av med oönskade insekter, men bryts ämnena ner naturligt eller skadar de andra djur i näringskedjan?

Shutterstock

Insektsgift är en kategori av bekämpningsmedel, pesticider, som effektivt dödar insekter.

En del pesticider dödar insekter när de kommer i kontakt med exempelvis en besprutad yta eller mikroskopiska droppar i luften, medan andra gifter tas upp av växter som insekterna sedan äter.

Insektsgifter kategoriseras som antingen oorganiska eller organiska, det vill säga kolhaltiga. Nikotin är ett exempel på en organisk substans som produceras av växter i naturen. Det kan emellertid också efterliknas på kemisk väg och användas som insektsgift.

Insektsgift grillar nervbanorna

Vissa pesticider, däribland DDT, fungerar som nervgifter som förstör insektens nerver.

Nikotinets så kallade neonikotinoider får insekten att tappa kontrollen över musklerna, så att den slutligen dör.

Gamla gifter fasas ut

Oorganiska gifter är baserade på andra ämnen, till exempel kvicksilver, arsenik eller koppar. Det gäller de flesta äldre insektsgifter, som användes från slutet av 1800-talet till andra världskriget. I dag har de oorganiska pesticiderna till stor del fasats ut till fördel för organiska varianter.

Ett av de tidigaste och mest effektiva organiska insektsgifterna är diklordifenyltrikloretan (DDT), som fungerar som ett nervgift i stil med det kemiska stridsmedlet sarin.

Insektgift spredes på mark.
© Shutterstock

Ämnet upptäcktes år 1874, men dess effektivitet mot insekter konstaterades först år 1939.

Sedan dess har DDT varit avgörande för bland annat utrotningen av malariamyggan i Europa. Dessvärre bryts DDT ner väldigt långsamt i naturen och ansamlas i fettvävnad. Det gör att ämnet sprids i näringskedjan.

Vid en tidpunkt var det nära att bland annat Nordamerikas och Västeuropas pilgrimsfalkar utrotades på grund av DDT. I dag är användningen av ämnet i större delen av världen antingen förbjuden eller kraftigt begränsad.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj