Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Algae on rocks

Hur produceras syre på jorden?

Jag har hört att algerna i haven producerar mycket av jordens syre. Stämmer det?

Jordens syre produceras under fotosyntesen i växter och alger, och utifrån dessas tillväxt kan man beräkna hur mycket syre som friges. Eftersom det är omöjligt att väga en skog eller algerna i en viss mängd havsvatten för att beräkna hur mycket de har vuxit, använder biologerna i stället matematiska modeller för att bestämma tillväxten.

Kalkyler visar att det varje år bildas 280 miljarder ton syre på jorden. Av detta bildas 46 procent i havet, medan resterande 54 procent produceras på land. Det är inte detsamma som att 46 procent av det syre som friges till atmosfären produceras av alger. Det beror till exempel på materialnedbrytning och på hur mycket av miljöns organiska material som avlagras och därför inte bryts ner under syreförbrukning.

Högsta syreproduktionen per ytenhet sker på land i regnskogarna i Sydamerika, i Afrika söder om Sahara och på Borneo. Syreproduktionen i havet är lägre per ytenhet, men eftersom havets yta är större, blir bidragen från land och hav nästan lika stora.

Syret som havens alger bildar ingår i en global syrecykel. Vid intensiv fotosyntes kan det lokalt bildas så mycket syre att det inte är lösligt i havsvattnet och därför bubblar upp i atmosfären. På andra platser är syrekoncentrationen mindre, och där tas syre från atmosfären upp i vattnet.

Syre bildas genom fotosyntes

Jordens syre bildas under fotosyntesen. Det är en process, vid vilken växter och alger använder sina kloroplaster för att fånga in ljusets energi. Denna utnyttjas till att omvandla vatten och koldioxid till syre och socker.

En del av detta socker bryter växten eller algen själv ned för att omvandla det till energi, medan det sparar resten för sin tillväxt.

Photosynthesis

Här bildas jordens syre

Kartan visar hur mycket kol som binds på land och i vatten. Då mängden bundet kol är proportionell mot nettoproduktionen av syre, kan man med hjälp av jämförelsen med fotosyntes beräkna hur mycket syre som produceras. Beräkningen visar att för ett ton kol som binds, friges 2,67 ton syre. Därmed producerar algerna 46 procent syre, medan det på land produceras 54 procent.

Map of oxygen production

Läs också:

Fönster och träd
Klimatförändringar

Transparent trä är bättre för klimatet än glasfönster

3 minuter
Klimatförändringar

Jorden blöder koldioxid: Miljarder ton på väg ut i atmosfären

3 minuter
Underjorden

Hur kan land ligga under havets yta?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj