Jordens syre produceras under fotosyntesen i växter och alger, och utifrån dessas tillväxt kan man beräkna hur mycket syre som friges. Eftersom det är omöjligt att väga en skog eller algerna i en viss mängd havsvatten för att beräkna hur mycket de har vuxit, använder biologerna i stället matematiska modeller för att bestämma tillväxten.
Kalkyler visar att det varje år bildas 280 miljarder ton syre på jorden. Av detta bildas 46 procent i havet, medan resterande 54 procent produceras på land. Det är inte detsamma som att 46 procent av det syre som friges till atmosfären produceras av alger. Det beror till exempel på materialnedbrytning och på hur mycket av miljöns organiska material som avlagras och därför inte bryts ner under syreförbrukning.
Högsta syreproduktionen per ytenhet sker på land i regnskogarna i Sydamerika, i Afrika söder om Sahara och på Borneo. Syreproduktionen i havet är lägre per ytenhet, men eftersom havets yta är större, blir bidragen från land och hav nästan lika stora.
Syret som havens alger bildar ingår i en global syrecykel. Vid intensiv fotosyntes kan det lokalt bildas så mycket syre att det inte är lösligt i havsvattnet och därför bubblar upp i atmosfären. På andra platser är syrekoncentrationen mindre, och där tas syre från atmosfären upp i vattnet.
Syre bildas genom fotosyntes
Jordens syre bildas under fotosyntesen. Det är en process, vid vilken växter och alger använder sina kloroplaster för att fånga in ljusets energi. Denna utnyttjas till att omvandla vatten och koldioxid till syre och socker.
En del av detta socker bryter växten eller algen själv ned för att omvandla det till energi, medan det sparar resten för sin tillväxt.