Shutterstock
Lake Hillier Australien

Hur kan sjöar bli rosa?

På en ö söder om Australien finns – åtminstone enligt Google Earth – en sjö som är helt rosa. Har den fått den färgen på naturlig väg eller beror det exempelvis på ett kemiskt utsläpp?

Den rosa sjön bär namnet Lake Hillier och färgen är helt naturlig. Lake Hillier ligger på ön Middle Island, som är ett obebott naturreservat.

Sjöns starka rosa kulör kan tillskrivas en ovanligt stor förekomst av den encelliga mikroalgen Dunaliella salina.

Algen producerar en så kallad karotenoid, som är ett mycket kraftigt färgämne besläktat med det som färgar morötter orange, tomater röda och kräftdjur rosa.

Färgen skyddar mot solen

Den lilla algen använder karotenoiden av samma anledning som gröna växter använder sitt klorofyll – för att producera energi från solljuset. Karotenoiden har dock även den fördelen att den skyddar algen när solens strålning blir för stark.

Lake Hillier kvinna

Den höga salthalten i Lake Hillier gör att man lätt flyter i sjön – på samma sätt som vi känner igen från Döda havet.

© Shutterstock

Tre fakta om rosa sjöar

Forskare som studerade sjön 2016 uppskattar dock att Dunaliella salina inte bör tilldelas hela åran för Lake Hilliers rosa färg.

När de analyserade vattenproverna från sjön hittade de dna från ett brett spektrum av andra organismer, som också innehåller röda, rosa eller orange färgämnen.

Gemensamt för organismerna är att de trivs i Lake Hilliers extremt salthaltiga vatten.

LÄS ÄVEN: Sveriges största sjö - och fyra andra stora sjöar i Sverige