Lake Hillier Australien

Hur kan sjöar bli rosa?

På en ö söder om Australien finns – åtminstone enligt Google Earth – en sjö som är helt rosa. Har den fått den färgen på naturlig väg eller beror det exempelvis på ett kemiskt utsläpp?

På en ö söder om Australien finns – åtminstone enligt Google Earth – en sjö som är helt rosa. Har den fått den färgen på naturlig väg eller beror det exempelvis på ett kemiskt utsläpp?

Shutterstock

Den rosa sjön bär namnet Lake Hillier och färgen är helt naturlig. Lake Hillier ligger på ön Middle Island, som är ett obebott naturreservat.

Sjöns starka rosa kulör kan tillskrivas en ovanligt stor förekomst av den encelliga mikroalgen Dunaliella salina.

Algen producerar en så kallad karotenoid, som är ett mycket kraftigt färgämne besläktat med det som färgar morötter orange, tomater röda och kräftdjur rosa.

Färgen skyddar mot solen

Den lilla algen använder karotenoiden av samma anledning som gröna växter använder sitt klorofyll – för att producera energi från solljuset. Karotenoiden har dock även den fördelen att den skyddar algen när solens strålning blir för stark.

Lake Hillier kvinna

Den höga salthalten i Lake Hillier gör att man lätt flyter i sjön – på samma sätt som vi känner igen från Döda havet.

© Shutterstock

Tre fakta om rosa sjöar

1. Middle Island och dess rosa sjö besöktes av europeiska sjöfarare första gången 1802. Ledaren av expeditionen var britten Matthew Flinders, som gav sjön namnet Lake Hillier efter en av sina omkomna besättningsmedlemmar. Australien var för övrigt vid den tiden känt som Nya Holland.

2. Lake Hilliers höga salthalt har flera gånger använts till produktion av koksalt. Än i dag finns det ett järnvägsspår från sjön ned till kusten, som öns enda tecken på civilisation. På 1800-talet utgjorde Middle Island dessutom bas för säljägare och valfångare.

3. Lake Hillier är inte den enda rosa sjön i världen. I Senegal i Västafrika ligger Lake Retba, som också har en extremt hög salthalt och är hemvist för mikroalgen Dunaliella salina. Och även i Europa finns en rosa sjö, som ligger i den sydöstra delen av Ukraina.

Forskare som studerade sjön 2016 uppskattar dock att Dunaliella salina inte bör tilldelas hela åran för Lake Hilliers rosa färg.

När de analyserade vattenproverna från sjön hittade de dna från ett brett spektrum av andra organismer, som också innehåller röda, rosa eller orange färgämnen.

Gemensamt för organismerna är att de trivs i Lake Hilliers extremt salthaltiga vatten.

LÄS ÄVEN: Sveriges största sjö - och fyra andra stora sjöar i Sverige