Hundars huvudform kan kanske avslöja deras intelligens

Studier tyder på att en hunds huvudform kan vara relaterad till dess intelligens och förmåga att lösa problem.

När hundarna fick ett antal uppgifter som ställde krav på deras problemlösningsförmåga visade det sig att de kortskalliga bulldoggarna klarade sig sämre än de långskalliga mudihundarna.

© Shutterstock

Människor med höga pannor är smartare och mer kultiverade än sina gelikar med lägre pannor. Den åsikten framfördes av förespråkare för frenologin redan 1870.

Den teorin har som tur är förkastats för länge sedan. Nu har den blivit aktuell igen – men den här gången handlar det om hundar.

För även om forskare länge har pekat ut sambandet mellan olika hundrasers funktion och deras fysiska utseende, så har man hittills inte kunnat utröna våra fyrbenta vänners intelligens utifrån hur de ser ut.

Men det blir det kanske ändring på nu, visar en ungersk studie.

Liten studie

Hundars huvudformer omfattar allt från så kallade långskalliga raser som exempelvis collien till kortskalliga raser som bulldoggen, medan en ras som golden retriever placerar mitt i fältet.

För att ta reda på om det finns något samband mellan huvudform och intelligens jämförde forskarna 15 engelska och 15 franska bulldoggar med 13 ungerska mudihundar, som är en medelstor vallhund.

När hundarna fick ett antal uppgifter som ställde krav på deras problemlösningsförmåga visade det sig att de kortskalliga bulldoggarna klarade sig sämre än de långskalliga mudihundarna.

Även när gruppen bulldoggar löste den uppgift de fått, så tog det dem längre tid än det tog för mudihundarna.

"Trots de tydliga resultaten återstår det många oklarheter kring en studie med så begränsat omfång", skriver dess upphovsman, Stanley Coren, i Psychology Today.

En större jämförelse

Efter att studien hade avslutats valde Coren att gå tillbaka till sin bok Why Does My Dog Act That Way för att titta på de data boken grundades på, som omfattade tester av inte mindre än 133 hundraser.

Genom att dela in hundarna efter skallängd och sedan titta på deras prestationer, stod det klart för Coren att sambandet inte är helt gripet ur luften.

"De kortskalliga raserna klarade sig påtagligt sämre än de två andra. Det betyder inte att frenologin har återuppstått, men det är intressant."