Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helvetet på jorden ligger i Östafrika

Temperaturer på över 50 °C, bubblande sura sjöar och karga saltslätter – Dallolvulkanen i Etiopien är en av få platser på jorden, där inget liv kan få fotfäste. (153)

Olivier Grunewald

Tryck och temperatur skjuter upp surt saltvatten ur jorden

Dallolvulkanen i Etiopien är ett enormt dynamiskt område med hög geologisk aktivitet. I berggrunden strömmar glödhett, gashaltigt vatten, som bygger upp ett så våldsamt tryck att salta och sura gejsrar bryter igenom ytan.

Olivier Grunewald

Svavel och järn färgar området gult

Under ledning av mikrobiologen Puri López-García tar forskarna prover av det ogästvänliga vattnet. När vattnet avdunstar i ökenhettan, ligger saltet kvar i olika formationer. Den gula färgen kommer från svavel och järn, som långsamt syresätts.

Olivier Grunewald

Avdunstat vatten lämnar kvar saltskulpturer

Vattennivån förändras dramatiskt från den ena dagen till den andra, så att en stor variation av saltformer uppstår och försvinner igen. Enligt forskarna kan Dallol jämföras med ett konstmuseum som konstant byter ut sina utställninger.

Olivier Grunewald

Blå lågor lyser upp natten

Av ännu okända orsaker antändes svavelstoftet en natt. Mystiska blå lågor slog upp från marken tillsammans med ånga av frätande svavelsyra. Fenomenet är välkänt från Kawah Ijeh-vulkanen i Indonesien, men har bara registrerats i Dallol den enda gång.

Olivier Grunewald

Järn färgar vattnet rött

Dallols varma källor erbjuder en rik palett av färger. Innan vattnet når upp till ytan har det värmts upp av magmafickor i berggrunden och proppats fullt av mineraler – exempelvis järnföreningar som färgar källorna i rödaktiga nyanser.

Olivier Grunewald

Den Svarta sjön undersöks på avstånd

En hög halt av magnesiumklorid ger den Svarta sjön sin färg. Det sjudande vattnet är med ett pH-värde på 1,4 mycket surt, så när forskargruppen ska ta prover och mäta sjöns djup, sker det på behörigt avstånd från dess porösa brädder.

Olivier Grunewald

Dagstemperaturen sjunker sällan under 45 °C (68)

Saltslätten som omger Dallolvulkanen är ett av jordens varmaste områden. Även på vintern når dagstemperaturen upp över 45 °C. I skydd av skymningen samlar forskarna in prover i jakten på arkéer – extremt seglivade mikroorganismer.

Olivier Grunewald

Läs också:

Sjukdomar

Vaccinerna slår ut corona: Vaccin stoppar både sjukdom och smitta

4 minuter
Fartyg

Nya avslöjanden: Det fanns ett hål i sidan på Estonia

13 minuter
Estonia 2014/14
Fartyg

Estonia: Felmanöver skickade 852 människor i döden

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj