Varifrån kommer saltet i Döda havet?
© Shutterstock
Naturen - Havet

Varifrån kommer saltet i Döda havet?

Jordanfloden rinner ut i Döda havet, men vattnet är sött. Hur kan då sjön bli så salt?

Saltet i Döda havet kommer med Jordanfloden, som rinner ut i havet. Även om vattnet i floderna är sött, innehåller det ändå en aning löst salt. Då Döda havet inte har något utlopp utan förlorar vatten enbart genom avdunstning, ansamlas saltet efterhand. Det vatten som avdunstar är i stort sett kemiskt rent och efterlämnar sitt saltinnehåll i havet.

Att vattnet i Jordanfloden överhuvudtaget innehåller salt beror på förvittring. Förvittring är en kemisk process, som bryter ned sten och producerar lösta ämnen i form av joner som Na+ (natrium) och Cl- (klor), som tillsammans blir till koksalt. Processen som gör Döda havet salt är densamma som har gjort världshaven salta under de mer än 4,5 miljarder år som jorden har existerat.

Oceanerna har ju inte heller något avlopp, men eftersom Döda havet är så litet och klimatet så varmt och torrt, förlöper processen betydligt snabbare. Saltkoncentrationen i Döda havet är 33,7 procent, medan den i oceanerna i genomsnitt inte är mer än 3,9 procent.

Jordan river

Utan avlopp skulle man tro att Döda havet på sikt svämmar över. Det gör det dock inte, då klimatet i Jordandalen är så varmt och torrt att det normalt avdunstar lika mycket vatten som floden tillför. Processen som leder till att mer och mer salt hopar sig kallas indunstning.

När koncentrationen av salt blir tillräckligt hög, når vattnet en gräns då det inte längre kan innehålla mer salt – vattnet är mättat. Fortsätter avdunstningen, passeras mättnadspunkten och saltet börjar fällas ut i fast form.

Försvinner allt vattnet, kan saltkristallerna ”skördas”. Är det ren natriumklorid – bordssalt – kan det användas i livsmedelsindustrin och annars i den kemiska industrin.

Läs också:

Döda havet
Havet

Hur salt är Döda havet?

1 minut
Havet

Fråga oss: Varför är havet salt?

1 minut
Havet

Hur uppstår surfingvågor?

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!