Det är viktigt att kartlägga vår jord bland annat för att hjälpa fartygsnavigation och övervakningen av fiskebestånd. Dessutom inverkar havsströmmar på klimatet, eftersom haven spelar en central roll genom att flytta runt värmen i vattenmassorna på jorden.
Därför försöker organisationen Seabed 2030 just nu sammanställa en komplett bild av världens havsdjup. Många av de nya djupdata kommer från befintliga mätningar i olika länders arkiv, som regeringar nu har släppt. Och mer skulle kunna släppas, men det finns oro för att avslöja maritima försvarshemligheter.
"Men länderna behöver inte oroa sig för att släppa information om haven. Vi behöver inte högupplösta data – vi klarar oss med mycket mindre än så", poängterar Jamie McMichael-Phillips, som är chef för organisationen Seabed 2030.
Seabed 2030 har finansierats av Nippon Foundation från Japan. Och organisationen uppmanar alla att delta i kartläggningen av världshaven. Det kräver dock ett fartyg och elektronisk utrustning av en viss kaliber. Läs mer här.
En rik man från Texas, Victor Vescovo, har bidragit med kartläggning av mer än tre miljoner kvadratkilometer via bland annat en privatägd undervattensbåt.
Att mäta världens alla havsdjup, inte minst de avlägsna områdena vid polerna, är en enorm uppgift. Just nu har 23,4 procent mätt upp. Därför arbetar man på att utveckla undervattensdrönare som kan fjärrstyras och genomföra mätningar markant billigare än med traditionella fartyg som kräver bemanning.