Tidevand top

Hur högt kan tidvattnet nå?

På den kanadensiska ostkusten ska man inte gå för långt ut i för att samla stenar. Genomsnittstidvattnet ligger på 15 meters skillnad mellan ebb och flod.

5 oktober 2016

I den kanadensiska fjorden Bay of Fundy mellan provinsen New Brunswick och halvön Nova Scotia kan vattenståndet variera upp till 16,3 meter mellan ebb och flod.

Det rekordhöga vattenståndet förekommer dock bara två gånger om året. Vid vår- och höstdagjämningen ligger månen och solen i samma astronomiska plan. Därför förenas deras krafter och drar vattnet på jorden i exakt samma riktning.

Resten av året är tidvattenskillnaden i Bay of Fundy mindre – cirka 15 meter.

Fjord är perfekt för tidvattnet

|

Bay of Fundy är djup och trattliknande, men viktigast är att den är precis 270 kilometer lång. Det är den perfekta längden för att skapa så kallad resonans i tidvattnet.

Samma princip gäller när du ger ett barn fart på en gunga. Om du knuffar i precis rätt tidpunkt gungar barnet högre och högre. Det är resonans.

Om Bay of Fundy i stället till exempel var 225 eller 300 kilometer lång skulle resonansen i tidvattnet försvinna och vattenståndet bli lägre.

Månen snabbar på tidvattnet

Två tidvattensvågor är ständigt på väg runt jorden, mest på grund av månens attraktion.

Då månen rör sig runt jorden på 24 timmar och 50 minuter, är det cirka två gånger högvatten och två gånger lågvatten per dygn.

Ebb och flod inträffar två gånger per dygn i Bay of Fundy, under höst- och vårdagjämningen är skillnaden som störst.

Tidvattensvåg fungerar som tsunami

På öppet hav är tidvattensvågorna bara omkring 50 centimeter höga, men när de träffar kontinentalsockeln och kommer in på grundare vatten reser de sig och blir mäktigare.

Det är – i mindre skala – samma sak som händer med en tsunami, som inte uppnår sin ohyggliga höjd och destruktiva kraft förrän den kommer in på grunt vatten.

LÄS MER: Vattnet stiger!

I takt med att vattennivån i världshaven stiger blir det svårare att bo i storstäder som Venedig, Rotterdam och New York.

Läs mer om stadsbornas kamp mot havsmassorna i vår stora artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: