Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Döda havet

Hur salt är Döda havet?

På film har jag sett hur människor krälar genom ökensanden, upptäcker en sjö i fjärran och tar en slurk av vattnet – för att bara spotta ut det igen. Vad är egentligen saltsjöar, och hur bildas de?

Olesya Baron / Shutterstock

I en del av jordens torra landområden finns sjöar som är mycket saltare än havet. Atlanten har ett saltinnehåll på cirka 3,2 procent, men många saltsjöar innehåller mer än tio gånger så mycket salt. Saltsjön vid Salt Lake City i USA har till exempel ett saltinnehåll på 28 procent, och Döda havet, som trots namnet är en insjö, innehåller 33 procent salt. Det motsvarar 330 gram per liter sjövatten. För att saltsjöarna skall bildas måste det finnas en sänka, som flodvatten med upplösta mine-raler kan rinna ned i men inte rinna ur. Eller så måste det i marken finnas mineraler, som sjövattnet kan cirkulera ned till och lösa upp.

Klimatet måste dessutom vara så torrt att avdunstningen är större än nederbörden. Så småningom koncentreras sjöns innehåll av mineraler i vattnet, och till sist kan koncentrationen av upplösta salter vara så stor att salterna kristalliseras. Det ser man i Döda havet, där skulpturer av vitt salt sticker upp ur sjön. Dessa salter är anledningen till att den som dricker av vattnet spottar ut det igen – många saltsjöar är nämligen rena sodalösningar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj