Great Barrier Reef Marine Park

Goda nyheter: Korallrev hyser gigantisk parningsorgie

Korallrevet på Great Barrier Reef har exploderat i ett virrvarr av yngel trots katastrofalt varma havstemperaturer de senaste åren. Det vittnar om att det fortfarande finns hopp för revet.

Marinbiologer gläds över den parningsorgie som pågår under vattnet i Stora barriärrevet i Australien där miljardtals spermier och ägg har virvlat runt i en livsbejakande parningstillställning.

Stora barriärrevet är världens största korallrev. Det är ett av världens mest komplexa ekosystem och hem för ett mångsidigt djur- och växtliv.

Tyvärr har revet förlorat över hälften av sina koraller sedan 1995 eftersom varmare väder och stigande havstemperaturer påverkar revet negativt.

korallbebis, korallblekning, parning

Närbild av en korall i Stora barriärrevet som släpper ut ägg och spermier under den stora parningstillfället.

© Shutterstock

Koraller är inte bara hem för en mängd olika djur – de är själva levande. En gång om året, när vattentemperaturerna är optimala, släpper koraller ut sina spermier och ägg för att föröka sig i en explosiv härva av miljardtals celler som virvlar runt i vattnet och förvandlas till korallbebisar.

Det är därför koraller är känsliga för temperaturförändringar. Endast en grads ökning av havstemperaturen kan leda till så kallad korallblekning, vilket påverkar korallernas förmåga att fortplanta sig.

Det är precis vad som hände 2016, 2017 och senast 2020: Ovanligt höga havstemperaturer ledde till en katastrofal massblekning av upp emot två tredjedelar av det australiensiska korallnätverket.

Stora barriärrevet är ett nätverk av 2 900 enskilda rev som sträcker sig 2 300 kilometer längs Australiens nordöstra kust. 1981 placerades revet på Unescos världsarvslista med motiveringen att det är det största och mest spektakulära korallrevet på planeten.

Enligt en ny studie har 98 procent av revet påverkats av korallblekning sedan 1998.

Men det faktum att Stora barriärrevet svarar med en parningstillställning i så pass stor skala ger marinbiologer förnyat hopp om det ömtåliga ekosystemet.