Giant Pearl

Gigantisk pärla låg gömd under sängen

En fattig filippinsk fiskare gömde en "tursten" under sin säng. När den till slut såg dagens ljus visade det sig vara en äkta pärla på 34 kilo.

31 augusti 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Man kan slå ett världsrekord. Eller så kan man krossa det så hårt att det ger eko i historieböckerna.

Det var precis så det gick till när en filippinsk fiskare bad en familjemedlem att ta hand om hans tursten. Han hade haft den liggande under sin säng allt sedan han fiskade upp den ur havet tio år tidigare utan att ha den minsta lilla aning om vad det var för "sten".

Lyckosten

Mannens kvinnliga släkting lovade att ta hand om mannens tursten. Han hade rört vid den innan han gav sig ut på havet varje dag sedan han hade hittat den. Men när hans lilla trähus brann ned hade han ingenstans att ha den utan behövde hitta en alternativ förvaringsplats.

Kvinnan övertalade mannen att låta henne ta med "stenen" till det lokala turistkontoret i Puerto Princesa där hon jobbade. "Stenen" skulle ställas ut där, eftersom hon tyckte att den var väldigt vacker och väldigt ovanlig.

Och det hade hon alldeles rätt i.

100 miljoner dollar

Chefen för turistbyrån beslöt sig för att få "stenen" undersökt - och kanske skulle det innebära att den fattige fiskaren snart få råd att köpa sig ett fint nytt hus?

Det visade sig nämligen att det rörde sig om en äkta pärla på hela 34 kilo med ett uppskattat värde på över 100 miljoner dollar. Världens dittills största pärla kommer från samma område, men väger i jämförelse endast 6,4 kilo.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: