Solkrämer delas in i två typer:
- Mineraliska som skyddar genom att reflektera UV-strålarna
- Kemiska som absorberar strålarna
De kemiska krämerna är vanligast förekommande, trots att de sällan ger tillräckligt skydd mot både UVA och UVB. Dessutom innehåller de ofta ämnet oxibenson, som är en av bovarna bakom korallrevens död.
Oxibenson ingår i omkring 80 procent av alla solkrämer som smörjs in på svettiga kroppar världen över.
Dopp förgiftar korallernas små betjänter
Flera studier har påvisat hur oxibenson försvagar – och ofta dödar – koraller, som är ett viktigt inslag i havets ekosystem.
När främmande ämnen som oxibenson förekommer i för stora mängder kring korallerna, startar en blekning av korallerna som i slutändan dödar dem.
Den vita döden beror på frånvaron av en encellig alg vid namn zooxanthellae, som lever i symbios med korallen. Zooxanthellae skapar fotosyntes och de restämnen som bildas är korallernas viktigaste energikälla – mellan 80 och 90 procent av deras föda kommer från algernas fotosyntes.
När oxibenson i för stora mängder hamnar kring korallreven stressas nässeldjuren, vilket får den att avvisa zooxanthellae – deras primära matleverantör. Och därför dör korallerna, haven förlorar hjälp mot mängden koldioxid och havsmiljön ett led i näringskedjan.
Färgämne skyddar mot UV och skonar korallerna
Men forskarna från University of Maryland har undersökt ett länge känt medicinskt medel – metylenblått – med lovande resultat.
I sina tester utsatte de hudceller för UV-strålar och kunde konstatera att metylenblått absorberade både UVA- och UVB-strålar. Samtidigt hjälpte medlet cellerna att återuppbygga skadat dna och kan på så sätt vara verksamt mot rynkor och för tidigt åldrande.
Forskarna undersöka även metylenblåtts effekt på korallerna i en simulerad havsmiljö. I en kontrolltank sköt de ned oxibenson till koraller av arten xenia.
Efter en vecka hade djuren i oxibensontanken blekts och dött. I tanken med metylenblått påvisade forskarna ingen förändring.