Under de två senaste åren har coronapandemin gett världssamfundet stora bekymmer.
Förutom enorma mänskliga och ekonomiska förluster har pandemin också resulterat i hela 8,4 miljoner ton extra plastavfall, detta eftersom hela världen plötsligt var tvungen att använda skyddsutrustning – oftast är gjord av plast och endast för engångsbruk.
I slutet av året kommer det ha resulterat i hela elva miljoner ton extra plastavfall.
Cirka 37 000 ton av avfallet kommer enligt en ny rapport att hamna i floder varefter det slutligen når havet.
Med hjälp av en avancerad simulator tyder det, enligt forskarna, på att Ishavet sannolikt kommer att bli ändstationen för en stor del av den mikroplast som avfallet omvandlas till med tiden. Där kan avfallet i värsta fall leda till döden för olika havslevande djur och göra stor skada på de maritima ekosystemen.
Den stora majoriteten av de ökade plastföroreningarna kommer från sjukhus – i form av sprutor, handskar och rockar – som inte kasseras på rätt sätt.
Särskilt i Asien, där sjukvården var pressad redan innan pandemin, hänger avfallssystemen inte med. De asiatiska sjukhusen är enligt rapporten en av de stora plastbovarna.
Gigantisk plastepandemi i haven
Munskydd har pekats ut som den största skurken i den pandemiska föroreningen. De innehåller stora mängder plast och när de inte slängs i en soptunna letar de sig vidare till haven där plasten så småningom bryts ner till mikroplast, vilket kan skada havslevande djur och göra dem giftiga att äta.