© DALIBOR MATÝSEK/TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA

Gissa mikroskopin: Slemsvamp eller karies?

Vätskor, flimmerhår och celler träder fram i strålande färger och sagolika former när forskare med avancerade mikroskop visar oss världen i ett helt nytt perspektiv. I mikrovärlden kan till och med välkända objekt vara svåra att känna igen på nära håll. Kan du?

1 november 2018 av Stine Overbye

Enligt gammal folktro var slemsvampar rester av slocknade stjärnor som hade ramlat ned från himlen och besatt magiska egenskaper.

Sporangierna, som står på rad på bilden, är de långstjälkade organ i vilka slemsvampen bildar sina sporer. 

En spor utvecklas till en liten amöba som både kan krypa runt som en vandrande slemklump och bilda fruktkroppar i olika färger. 

Trots att slemsvampen har varit känd inom vetenskapen i flera hundra år har forskarna inte blivit kloka på om den besynnerliga organismen, som exempelvis förökar sig via sporer som vanliga svampar men som ändå inte är en svamp. 

Tidigare har den beskrivits som både en växt och ett djur, men i dag har slemsvampen placerats i facket protister - en grupp organismer som varken är djur, växter eller svampar.

© SHUTTERSTOCK

Elektronstrålar avslöjar allt

Elektronmikroskopet använder en stråle av elektroner som har en mycket kortare våglängd än ljud och därför har en högre upplösning. Strålen reflekteras i specifika mönster eller går igenom provet och fångas upp på andra sidan. 

Linserna består av magneter och de fokuserar elektronstrålen mot motivet, som kan förstoras miljontals gånger. Det finns två varianter av instrumentet: Transmissionselektronmikroskopet (TEM) och svepelektronmikroskopet (SEM).

Skapleser utan hjärna utmanar vår intelligens

 Slemsvampar har inte en enda hjärncell. Trots det kan de lära sig att undvika gift, hitta rätt i labyrinter och dela erfarenheter. Deras förmåga kan bana väg för biologiska datorer och ändra definitionen av intelligens. Läs mer om det i nästa nummer av Illustrerad Vetenskap. 

Just nu får du ett specialerbjudande. Du får:

  • En snygg och vattentät ryggsäck från Outpack
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap
  • Digital tillgång till de senaste 12 numren av tidningen

Och du får alltihop till ett fördelaktigt pris: Bara 89 kronor.

LÖS IN DITT ERBJUDANDE HÄR

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: