Shutterstock
Flera giftormar har två klitoris

Förvånade forskare upptäcker ormar med två klitorisar

För första gången hittar forskare bevis för att nio ormarter har könsorganet hemiclitoris, som består av två klitorisar.

I flera fall har ormhonor inte en utan två klitoris. Det visar en australiensiskt ledd studie.

Resultaten visar att minst nio ormarter har en speciell tvådelad klitoris, även kallad hemiclitoris.

Det är intressant – samtidigt det har forskats flitig på könsorganen hos ormarhanar är situationen precis tvärtom när det gäller könsorganen hos ormhonor.

Faktum är att forskningen om ormhonors könsorgan främst kretsade kring om de ens hade en klitoris.

Men så är inte längre fallet, säger forskaren Meghan Folwell från University of Adelaide i Australien till New Scientist -på- ormar-och-det-är-två/).

"Det var inte speciellt svårt att hitta. Vi drog tillbaka huden och där var hemiclitoris."

Ingen ormart är den andra lik

Innan forskarna kom så långt skannade och dissekerade de nio olika ormar på zoologiavdelningen vid University of Michigan i USA.

Dessa studier visade att storleken och strukturen på hemiclitoris varierade från ormart till ormart.

Exempelvis visade sig den mexikanska huggormen, agkistrodon bilineatus, ha den största hemiclitoris bland de arter som ingick i studien.

Utöver denna huggorm har forskarna bland annat studerat arterna pseudonaja ingrami, acanthophis antarcticus (dödsorm), lampropeltis abnormis (kungssnok) och morelia spilota (rutpyton).

Jämlikhet i sikte

Studien visar också att honornas hemiclitoris – precis som den tvådelade hemipenisen hos ormhanar och ödlehanar – består av känsliga nerver och så kallad erektil vävnad, som ökar i storlek och hårdhet när den fylls med blod.

Klitoris
© shutterstock

Läs också:

Till skillnad från hanarnas hemipenis är honornas inte hemiclitoris utrustade med de ben och krokar som forskarna tror bidrar till att göra parning möjlig, och det gör inte forskningen mindre relevant.

"Jag tror att honperspektivet missas ibland, men nu finns det en stort antal forskare som forskar om de kvinnliga könsorganen, och det är verkligen spännande," säger Folwell till New Scientist.