Det har länge rått enighet om att de första skogarna på vår planet hjälpte till att minska mängden koldioxid i vår atmosfär för 385 miljoner år sedan.
En internationell forskargrupp vid Köpenhamns universitet och University of Nottingham skrotar denna föreställning i en artikel i tidskriften Nature Communications.
Med en ny analysmetod har de kommit underfund med att små växter har hjälpt till att minska koldioxidmängderna väsentligt i forntiden, samt att mängden då generellt sett har varit något längre än tidigare antaget.
Mindre koldioxid i forntiden
Forskare har länge varit eniga om att mängden koldioxid i atmosfären för 410 till 385 miljoner år sedan var tio gånger högre än i dag.
De nya forskningsresultaten visar emellertid att koldioxidnivån bara var en och en halv gång så hög som i dag.
Forskarna kunde konstatera att koldioxidmängden under forntiden låg på drygt 600 ppm (parts per million – måttenheten för koldioxidnivåer), snarare än de 4 000 ppm man tidigare trodde.
De nya resultaten ligger inte långt från vår nuvarande nivå på 415 ppm.
Samtidigt visade resultaten att de första träden som spreds över världen för 385 miljoner år sedan bara har spelat en liten roll i reduceringen av koldioxid i luften, stick i stäv med tidigare antagelser.
I stället har små primitiva kärlväxter, som finns än i dag, bidragit till en massiv minskning av koldioxid redan innan träden spreds över planeten.