Forskare: Pingviner kan ha "mänskligt" drag

Forskare har satt upp speglar i östliga Antarktis och kanske gjort en överraskande upptäckt rörande pingviner.

© Credit: bioRxiv (2022)

En viss grupp vilda pingviner i Antarktis kan kanske tillhöra en mycket exklusiv klubb med djur som hittills bara omfattar ett par fåglar, några enstaka däggdjur och ett par fiskar.

Det är i alla fall slutsatsen i en uppseendeväckande och ännu inte kollegiegranskad studie, genomförd av forskare vid bland annat National Institute of Advanced Studies i Indien och Ministry of Earth Sciences under den indiska regeringen.

Genom att utsätta en grupp så kallade adeliepingviner i östra Antarktis för flera olika tester framför speglar upptäckte forskarna nämligen att de smokingklädda havsfåglarna kunde ha fler hemligheter än vi hade trott.

Svårt att testa

Framför speglarna lade forskarna märke till att adeliepingvinerna kan ha vad de kallar "en viss grad av självmedvetenhet", något som är extremt sällsynt i djurriket.

Självmedvetenhet visar sig bland annat när en levande varelse upptäcker något på sig själv som syns reflektionen – det kan exempelvis vara om du rör vid en röd prick i ditt ansikte som du bara kan se i din spegelbild.

Förmågan är lätt att testa hos människor, men mycket mer komplicerat i samband med våra fjäderklädda vänner. Därför utsatte forskarna pingvinerna i östra Antarktis för fyra olika försök med speglar.

Tvetydiga upptäckter

I det första försöket placerade forskarna speglarna på marken i närheten av pingvinerna medan de övervakade djuren. De såg ingen reaktion, vilket faktiskt kan vara lite av en upptäckt i sig själv, eftersom många djur tror att själva spegelbilden är ett annat djur och reagerar därefter.

Lövgroda nära kraftverket i Tjernobyl
© Germán Orizaola/Pablo Burraco

Läs också:

När forskarna senare satte klistermärken på speglarna så att det såg ut som om de satt på pingvinerna själva, observerade de i stället att djuren blev upphetsade och försökte ta bort klistermärkena. Detsamma hände dock inte när pingvinerna såg sig själva med haklapp på spegelbilden.

Studien har ännu inte kollegiegranskats, vilket är en del av kvalitetssäkringen av vetenskapliga publikationer, och samtidigt tillstår forskarna att deras upptäckter är en aning tvetydiga. De tror ändå att försöken visar tecken på att de vilda adeliepingvinerna har en viss grad av självmedvetenhet.