Forskare nära att lösa gåtan om vithajens populäraste parningsplatser

Efter ett årtionde av intensiv forskning och övervakning har forskare spårat sig fram till vart vithajar söker sig för att para sig.

Vithaj

Vithajen lever på de flesta platser i världen där havstemperaturen ligger mellan 12 och 24 grader. De flesta vithajarna iakttas dock längs de sydafrikanska, australiska och amerikanska kusterna.

© Shutterstock

Vithajen är både berömd och beryktad och det stora rovdjuret har i lång tid varit föremål för forskarnas intresse.

Trots att forskarnas många försök att kartlägga det stora djurets göranden och låtanden i Atlanten finns det fortfarande två frågor som är obesvarade: Var och när parar vithajar sig?

"Det finns nio populationer av vithajar i världen och det är fortfarande ingen som har lyckats lokalisera någon av deras populäraste parningsplatser", förklarar grundaren och expeditionsledaren för hajforskningsenheten Ocearch, Chris Fischer till CBS News och tillägger:

"Det är en 400 miljoner år gammal hemlighet som havet inte tänker avslöja utan vidare."

Blodprover och övervakning

Ocearch började utrusta vithajar i Atlanten med gps-enheter 2012. I dag är cirka 100 hajar utrustade med gps, vilket gör det möjligt för forskare att följa hajarnas färd via deras webbplats.

Hver gang forskerholdet fanger en haj, skal de arbejde hurtigt. På 15 minutter skal de nå at udstyre den med gps, tage blodprøver og foretage en ultralydsscanning for at danne sig et billede af hajens generelle sundhedstilstand - mens den vel at mærke er oppe af vandet, vågen og urolig.

Og til forskernes store glæde, ser arbejdet nu ud til at bære frugt.

“Alle vores undersøgelser peger på, at hvidhajerne samles ud for North- og South Carolinas kyster sent på vinteren. Og med godt vejr og lidt held kan vi forhåbentlig snart lægge den sidste brik i puslespillet,” siger seniorforsker Bob Hueter fra Ocearch til The Mercury News.

Beståndet av vithajar minskar dock till följd av rovfiske, havsföroreningar och inskränkta livsmiljöer, vilket gör forskarnas arbete extra viktigt.

"Jorden består av 70 procent hav som bildar syre och som förser miljardtals människor med vatten och mat varje dag. Hajarna håller efter fiskbeståndet… Det finns ingen framtid för oss om det inte finns en säker framtid för våra stora hajar", säger Fischer.