De gigantiska utbrotten ägde rum i det som i dag är norra Kanada och kastade troligen ut glödheta stenmassor över ett 2,23 miljoner kvadratkilometer stort område, vilket motsvarar ett område på omkring tre gånger storleken av delstaten Texas – vilket gör det till ett av de största lavautbrotten i jordens historia.
Forskarna har tidigare gjort antagandet att utbrotten orsakade en världsomspännande istid, som i träffade två miljoner år senare – men de var långt ifrån säkra på hur den smälta stenmassan fick ismassor att omsluta planeten under 57 miljoner år framåt.
Vulkanutbrott kan kyla ned jordklotet på två sätt
I den nya studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Earth and Planetery Science Letters, förklarar forskarna att ett gigantiskt lavautbrott kan ha kylt ned jorden på två sätt:
Den ena förklaringen är att den svaveldioxid som vulkanerna släppte ut förenades med vatten och syre i atmosfären och bildade minimala droppar av svavelsyra, som sköts upp i stratosfären och reflekterade solens ljus, vilket kylde ned jordklotet.
Den andra förklaringen är en geologisk process, kallad förvittring, i vilken den långsamma nedbrytningen av sten och berg till slut extraherar växthusgasen koldioxid ur atmosfären och därmed kyler ned jorden.
Gruppen kanadensiska geologer ville klargöra vilken av de båda mekanismerna som orsakade den globala istiden för 717 miljoner år sedan.
Därför analyserade de små kristaller i de klippor som skjutits ut ur vulkanerna, och mätte förhållandet mellan uran och bly i kristallerna, vilket hjälpte dem att räkna ut stenarnas ålder.
De försökte också beräkna åldern på sten med isräfflor efter de glaciärer som spreds över jordklotet under den 57 miljoner år långa istiden.
Studien avslöjade att de enorma vulkanutbrotten ägde rum mellan en och två miljoner år före istiden.
Enligt forskarna visar detta att det troligen var nedbrytningen av lavastenarna som utgjorde den främsta orsaken till jordklotets nedkylning, eftersom det tar mellan en och två miljoner år innan stenförvittring utlöser en kylande effekt.
Denna slutsats som stämmer överens med en annan studie som har publicerats i Science Advances i november 2022.
Svavelhaltiga partiklar från utbrotten skulle däremot bara överleva i ett par månader eller några år i atmosfären.