Forskare har upptäckt ny allvarlig sjukdom hos fåglar

Även om fåglarna kan se friska ut på utsidan är det ofta långt ifrån sanningen invändigt.

Kortstjärtad lira

Den kortstjärtade liran fortplantar sig vid Australiens sydöstliga kuster och på Tasmanien.

© Wikimedia Commons

Det finns både till havs och på land. Och det råder inga tvivel om att vår massiva förbrukning av plast har en negativ inverkan på klimat och ekosystem. Hur förödande det är debatteras dock fortfarande. Och nu har det kommit oroväckande nyheter.

En studie visar nämligen att det har uppstått en hittills okänd sjukdom bland havsfåglar, som forskarna bland annat tror kan kopplas till mängden mikroplast i haven.

Sjukdomen betecknas som plasticosis och det är en riktigt obehaglig variant.

Förstör matsmältningssystemet

Genom att undersöka fåglar av arten kortstjärtad lira på ön Lord Howe Island, som ligger 600 kilometer utanför den australiska östkusten, fick forskarna tillgång till en av de fågelarter som tros inta mest mikroplast.

Orsaken är att den kortstjärtade liran ofta förväxlar mikroplast havet med mat och därför råkar inta stora mängder plast i förhållande till dess storlek.

"Även om fåglarna kan se friska ut på utsidan, så bår de inte alls bra invändigt", säger Dr. Alex Bond, som är medförfattare till studien och ledande kurator vid Nationalhistoriska museet i London.

Konkret innebär det att den så kallade körtelmagen, som är beteckningen för den främsta delen av magen på dessa fåglar, skadas på flera nivåer.

I takt med att fåglarna intar plast uppstår det nämligen sår och revor, som sedan blir till ärr. Ärrvävnaden kan svullna upp och kronisk inflammation är inte ovanligt.

Det tydligaste tecknet på plasticosis är dock försämringen av matsmältningssystemet, där en del av de körtlar som hjälper till med matsmältningen blir så förstörda att fåglarna blev mer mottagliga för infektioner och parasiter, samt får svårare att ta upp vitaminer.

"Det är den första studien som visar hur allvarliga skador mikroplast kan orsaka i de här fåglarnas matsmältningssystem", säger Bond.

På grund av de likartade lesionerna hos fåglarna har forskarna valt att klassificera plasticosis som en specifik sjukdom.