Forskare har avslöjat ett av världens djupaste slukhål under vatten
Utanför Yucatánhalvön i Mexiko har forskare upptäckt ett av världens djupaste slukhål under vatten. Nu hoppas de att slukhålet kan ge oss mer information om hur livet på jorden såg ut för tusentals år sedan.

Slukhål under vatten är svårgenomträngliga och forskarna använde både dykare, ekolokalisering och vattenprover för att få reda på mer om det djupa schaktet under vatten. (Arkivfoto.)
I den så kallade Chetumalviken i västra Karibiska havet har forskare upptäckt ett 274 meter djupt slukhål under vattnet som täcker en yta på hela 13 330 kvadratmeter.
Slukhålet under vattnet är ett så kallat blått hål, vilket bara överträffas av ett 300 meter djupt slukhål i sydkinesiska havet, känt som Drakhålet. Därmed är det nyupptäckta hålet det näst största i sitt slag i världen.
Slukhålet under vattnet i Mexiko - nära gränsen till Belize - upptäcktes första gången år 2021. Men nu har forskare från El Colegio de la Frontera Sur publicerat sin undersökning av själva upptäckten i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Marine Science.