Shutterstock

Forskare fruktar skogsdöd om Amazonas fortsätter brinna

Många forskare är bekymrade för ett så kallad "skogsdödsscenario" som leder till att regnskogen i Amazonas, som fortfarande brinner, utrotar sig själv i en ond och våldsam spiral.

Amazonas regnskog står fortfarande i lågor. Det är inte bara ett problem för regnskogens fauna, flora och de människor som lever där elden pågår.

Om bränderna fortsätter kommer vi snart att få uppleva en så kallad tipping point i regnskogens ekosystem som leder till regnskogens död, befarar brasilianska klimatforskare.

Forskarnas "tipping point" definierar Amazonas smärttröskel. Det är då regnskogen förändras markant.

2005, 2010 och 2015-2016 utbröt svår torka i Amazonas och 2009, 2012 samt 2014 drabbades regnskogen av stora översvämningar. De anmärkningsvärda svängningarna i vädret är en indikation på att en tipping point närmar sig. Orsaken bakom detta går att hitta i den eskalerande avskogning av Amazonas som pågått under decennier, enligt forskarna.

När träden fälls och bränns minskar den naturliga fukt- och regnvattenmängden i regnskogsområdet. Det försämrar trädens levnadsvillkor. Det i sin tur leder till att träden avlägsnar mindre mängd koldioxid från atmosfären och att de släpper ut mindre mängd syre. Torkan blir långvarig och den accelereras av de stigande temperaturerna som följer av klimatförändringarna.

På så sätt leder den brandfarliga spiralen rakt ned i skogsdöden för Amazonas, säger forskarna.

Regnskogens smärttröskel

Om 20-25 procent av regnskogen skövlas och bränns leder det till att regnskogens ekosystem "tippar". De östra, södra och centrala delarna av Amazonas kan då inte längre karakteriseras som "skog", bedömder forskarna.

Om avskogning och skogsbränderna når 40 procent av regnskogens yta medför det att de östra, södra och centrala delarna av Amazonas blir savanner.

Hittills har upp emot 17 procent av Amazonas regnskog skövlats och brunnit.

Hur långt avskogningen kan tillåtas pågå vet ingen.

Men den brasilianske presidenten sa i början av augusti att avskogningen av Amazonas skulle fortsätta med tanke på landets sojaböns- och nötkreatursproduktion.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Sydamerika i lågor

De orange, lysande prickarna på kartan, som är producerad med data från en av Nasas satelliter, visar de pågående skogsbränderna i Sydamerika mellan den 15 augusti och den 22 augusti.

Flera av de stora bränderna återfinns längs motorvägar. Det indikerar att bränderna har startats av människor, skriver Nasa.

Kartans bränder är baserade på data från Fire Information for Resource Management System (FIRMS), ett program som är utvecklat vid Maryland Universitet i USA, och Nasas rymdprogram.

NASA

Röken tätnar

De små vita ränderna som påminner om ett ljust molntäcke är röken från de många skogsbränderna i Amazonas. Bilden, som är tagen den 13 augusti, har tagits av Nasas Aqua-satellit och visar hur stora delar av de brasilianska delstaterna Rondônia, Amazonas, Pará och Mato Grosso går upp i rök.

NASA

Bolivia och Paraguay

Det är inte bara i Brasilien som det brinner. En nytagen bild från en av Nasas satelliter från den 25 augusti visar hur elden även rasar i grannländerna Bolivia och Paraguay. Dessa bränder äger inte rum i Amazonas - men däremot i ett område i närheten av Paraguayfloden nära Puerto Busch.

Satellitbilden indikerar, enligt Nasa, att branden troligtvis har spritt sin från Paraguay och vidare till Bolivia för att slutligen hamna i Brasilien den 19 augusti.

NASA

Från träd till aska

Den brasilianske fotografen Jair Ferreira Belafaccés bild visar en brasiliansk skog som stod i lågor för 13 år sedan.

Här är det träd nära Apucarana i delstaten Parana i Brasilien som brinner. Även denna brand pågick nära en motorväg.

Shutterstock

Intet nytt under solen

Skogsbränderna i juni ökade med 90 procent jämfört med samma månad förra året. Och i juli hade antalet skogsbränder ökat med 280 procent jämfört med samma månad förra året. Det skriver Los Angeles Times.

Det är särskilt efterfrågan på kalvkött och sojabönor som ger bränsle vid bränder som de i Amazonas. De ytor som har brunnit upp används nämligen senare för lantbruk.

Shutterstock

De stora skogbränderna i Amazonas har fått G7-länderna att erbjuda Brasilien en så kallat "skogbrandspaket".

Första hjälpen till "världens lungor" omfattar 20 miljoner euro, motsvarande 230 miljoner kronor. Ett erbjudande som den brasilianske presidenten dock hittills har avvisat.

Mätningar från Europakommissionens satellitprogram CAMS visar att antalet skogsbränder i Amazonas är på väg att avta och falla tillbaka på en normal nivå.