Forskare fruktar skogsdöd om Amazonas fortsätter brinna

Många forskare är bekymrade för ett så kallad "skogsdödsscenario" som leder till att regnskogen i Amazonas, som fortfarande brinner, utrotar sig själv i en ond och våldsam spiral.

Många forskare är bekymrade för ett så kallad "skogsdödsscenario" som leder till att regnskogen i Amazonas, som fortfarande brinner, utrotar sig själv i en ond och våldsam spiral.

Shutterstock

Amazonas regnskog står fortfarande i lågor. Det är inte bara ett problem för regnskogens fauna, flora och de människor som lever där elden pågår.

Om bränderna fortsätter kommer vi snart att få uppleva en så kallad tipping point i regnskogens ekosystem som leder till regnskogens död, befarar brasilianska klimatforskare.

Forskarnas "tipping point" definierar Amazonas smärttröskel. Det är då regnskogen förändras markant.

2005, 2010 och 2015-2016 utbröt svår torka i Amazonas och 2009, 2012 samt 2014 drabbades regnskogen av stora översvämningar. De anmärkningsvärda svängningarna i vädret är en indikation på att en tipping point närmar sig. Orsaken bakom detta går att hitta i den eskalerande avskogning av Amazonas som pågått under decennier, enligt forskarna.

När träden fälls och bränns minskar den naturliga fukt- och regnvattenmängden i regnskogsområdet. Det försämrar trädens levnadsvillkor. Det i sin tur leder till att träden avlägsnar mindre mängd koldioxid från atmosfären och att de släpper ut mindre mängd syre. Torkan blir långvarig och den accelereras av de stigande temperaturerna som följer av klimatförändringarna.

På så sätt leder den brandfarliga spiralen rakt ned i skogsdöden för Amazonas, säger forskarna.

Regnskogens smärttröskel

Om 20-25 procent av regnskogen skövlas och bränns leder det till att regnskogens ekosystem "tippar". De östra, södra och centrala delarna av Amazonas kan då inte längre karakteriseras som "skog", bedömder forskarna.

Om avskogning och skogsbränderna når 40 procent av regnskogens yta medför det att de östra, södra och centrala delarna av Amazonas blir savanner.

Hittills har upp emot 17 procent av Amazonas regnskog skövlats och brunnit.

Hur långt avskogningen kan tillåtas pågå vet ingen.

Men den brasilianske presidenten sa i början av augusti att avskogningen av Amazonas skulle fortsätta med tanke på landets sojaböns- och nötkreatursproduktion.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

De stora skogbränderna i Amazonas har fått G7-länderna att erbjuda Brasilien en så kallat "skogbrandspaket".

Första hjälpen till "världens lungor" omfattar 20 miljoner euro, motsvarande 230 miljoner kronor. Ett erbjudande som den brasilianske presidenten dock hittills har avvisat.

Mätningar från Europakommissionens satellitprogram CAMS visar att antalet skogsbränder i Amazonas är på väg att avta och falla tillbaka på en normal nivå.