Finns det aktiva vulkaner i Skandinavien?

Island drabbas regelbundet av vulkanutbrott, men finns det aktiva vulkaner även i Skandinavien?

© Shutterstock

Norge kan stoltsera med Skandinaviens enda aktiva vulkan; Beerenberg, som ligger på ön Jan Mayen i Norska havet.

Den 2 277 meter höga vulkanen är samtidigt världens nordligaste aktiva vulkan över havet.

Fram till 1970 var geologer av uppfattningen att vulkanen hade slocknat, eftersom det bara fanns historier om mindre aktivitet på Beerenberg mellan 1650 och 1851. Därför blev de överraskade när vulkanen plötsligt fick ett utbrott den 20 september 1970.

Den 3 oktober följde ännu ett utbrott som fortsatte in i november. Utbrottet skapade en fyra kilometer bred lavaström som flöt ut i havet, där den stelnade och fick öns totala areal att öka med fyra kvadratkilometer.

Beerenbergs senaste utbrott ägde rum i januari 1985 och pågick i 40 timmar. Vulkanen hann spy ut sju miljoner kubikmeter lava på den korta tiden.

Vulkanen byggde ön

Hela Jan Mayen är vulkanisk, vilket innebär att ön har skapats av utbrott från Beerenberg. Nu får den kanske snart en granne.

Geologer har upptäckt en vulkan bara 20 meter under havsytan nära Jan Mayen. Ett utbrott kommer troligtvis att bygga en helt ny ö.

Vulkanen Beerenberg ligger på ön Jan Mayen i Norska havet, långt från Norges fastland.

© Shutterstock

Förutom Beerenberg har Norge tre andra vulkaner över havsytan – Olavtoppen, Lars Christensentoppen och Sverrefjellet – men de är inte längre aktiva.