Extrema översvämningar: Krokodiler intar gatorna i Australien

På en vecka har det fallit lika mycket regn över norra Australien som vi får i Sverige på två år. Vattnet har förvandlat gatorna till floder med krokodiler, ormar och giftigt avlopps. De extrema mängderna regn är troligen en konsekvens av att global uppvärmning förstärker naturens våldsamma krafter.

Monsunregnet är extra kraftigt i norra Australien i år och många hus och hela kvarter har översvämmats. Invånare har sett krokodiler och ormar på de översvämmade gatorna. Här har en sötvattenskrokodil krupit upp i ett träd i staden Townsville i Nordaustralien.

© Facebook

"Krokodil på min pappas garageuppfart – gå inte i vattnet!" Så skrev Erin Hahn, när hon i söndags delade en bild på Facebook av en mörk garageuppfart med silhuetten av en krokodil, som har satt kurs mot hennes pappas hus.

Hennes familj är bara några av de invånare i den australiska delstaten Queensland, som har drabbats av de extrema mängderna vatten som har fallit i området de senaste dagarna.

Premiärministern i delstaten, Annastacia Palaszczuk, har utropat staden Townsville till en katastrofzon. De har inte upplevt något liknande på över 100 år.

Två års regn har fallit på en vecka

I staden Bluewater har det under sju dagar fallit 1,8 meter vatten – det vill säga mer än dubbelt så mycket regn som faller i Sverige under ett helt år.

I Townsville befinner sig upp till 20 000 peronser i riskzonen för att drabbas av vattenmassorna, uppskattar myndigheterna. Stadens fördämningar svämmar över, gatorna ser ut som floder och invånarna lever nu med en överhängande risk att träffa på krokodiler, ormar och giftigt avloppsvatten i sina kvarter.

Instabila luftlager ger extrema mängder regn

Norra Queensland har ett tropiskt klimat och har därmed monsunregn från december till april.

"De våldsamma väderförhållanden som Australien upplever under denna monsun är en naturlig konsekvens av jordens cirkulation. Luft från södra och norra halvkloten möts vid konvergenszonen, som just nu befinner sig rakt över norra Australien."

Det säger klimatforskaren Martin Stendel från Danmarks meteorologiska institut, DMI.

©

Vindarnas mötespunkt ger våt sommar och torr vinter

  • Passadvindar från norra och södra halvklotet förflyttar sig mot ekvatorn. De möts vid den intertropiska konvergenszonen, där luftströmmarna stiger uppåt.
  • När det är sommar på södra halvklotet ligger konvergenszonen söder om ekvatorn (blå linje). När det är sommar på norra halvklotet ligger konvergenszonen längre norrut (röd linje).
  • Under sommarmonsunen leds det in fuktig luft från haven över land och skapar kraftigt regn och åskväder. Under vintermonsunen är landet torrt. Norra Australien får därför regnväder från december till april, medan det nästan inte faller någon nederbörd alls under juli och augusti.

Monsunregnet har inte samma styrka varje år och i år har det varit extra kratigt, eftersom det faller samtidigt med ett annat naturfenomen - den så kallade Madden-Julian oscillationen. Namnet innefattar en del lågtryck som rör sig långs ekvatorn från väst till öst och gör atmosfärens lager mindre stabila.

"Just nu är Queensland drabbat av både sommarmonsunen och den aktiva fasen av Madden-Julian oscillationen, som båda rubbar atmosfären över området. Därför faller det extrema mängder regn, säger Martin Stendel."

Global uppvärmning förstärker naturens krafter

Klimatförändringarna har inte något direkt inflytande över de vädersystem som redan finns i atmosfären, och som varje år leder till monsunregn. Men den globala uppvärmningen bidrar till att det kan falla ännu större vattenmängder.

”Oceanerna är varmare än de var för 30 år sedan. Det innebär att avdunstningen är större än tidigare. Samtidigt kan varm luft ta upp mer vattenånga."

"Monsunen har anlänt till en mycket varm kontinent. När det avdunstade vattnet kondenseras till moln blir atmosfären instabil och de enorma mängderna vatten faller ned som regn.”, säger Martin Stendel.