Dykare hittar rekordlång undervattensgrotta

Utforskningen av det gigantiska grottsystemet Sac Actun avslöjade en förbindelse till ett annat grottsystem

© Gran Acuífero Maya Project

Nästan ett år i en dykardräkt

Tio månaders utforskning av ett grott­system i östra Mexiko har nu burit frukt för en expedition ledd av Robert Schmittner från forskningscentret Gran Acuífero Maya.

Målet för dykargruppen var att hitta en förbindelse mellan det stora grottsystemet Sac Actun och det mindre systemet Dos Ojos – och nu har man lyckats.

Hittills har de båda grottsystemen betraktats som separata, då många förgäves har letat efter en förbindelse – inklusive Robert Schmittner själv. Han har utforskat Sac Actun i 14 år och har hittat ställen där de båda systemen åtskildes av mindre än en meter.

Sac Actun hade tidigare uppmätts till att vara över 263 kilometer långt, men lägger man till Dos Ojos-­systemets 84 kilometer blir det med totalt 347 kilometer världens längsta undervattensgrotta.

Gudar och lergods

I det vitt förgrenade grottsystemet finns översvämmade tunnlar och större grottor som delvis är fyllda med vatten.

För arkeologer är grottsystemen i östra Mexiko en närmast outtömlig skattkista. Grottorna innehåller otaliga kvarlämningar från mayafolket, som sträcker sig omkring 3 000 år tillbaka i tiden. Bland relikerna finns exempelvis masker av gudar och lerföremål.

Flera av mayafolkets städer har stått på slukhål och därför sjunkit ned i undervattenssystemet.

Förutom rester från mänskliga civilisationer har dykarna även funnit ben från utdöda djur som levde under den senaste istiden.

Mexiko vimlar av undervattensgrottor

347 kilometer vindlande gånger gör Sac Actun till världens längsta undervattensgrotta.

358 grottsystem på totalt 1400 kilometer finns enbart i östra Mexiko.