Dold undervärld med bisarra varelser hittad under havsbottnen

För första gången någonsin har forskare skalat av havsbottnens skikt – och där finns både djur och växter som världen aldrig tidigare har skådat.

Undervattensrobotens film visar djur som tydligen lever både över och under havsbottnen.

© Shutterstock

Forskare fortsätter att skala bort nya lager av livet på vår planet, som om den vore en ändlös lök.

I det senaste tilltaget har forskare ombord på ett fartyg från Schmidt Ocean Institute använt en undervattensrobot till att avlägsna en del av havsbottnens skal på djupet i det mörka Stilla havet.

När robotarmen grävde sig fram genom havsbottnen utanför Panamas stillahavskust dök en dittills okänd undervärld fram.

Dolt under så kallade hydrotermiska källor fann forskarna från Universität Wien ett blomstrande ekosystem som sprudlade av liv som aldrig tidigare hade skådats.

Hydrotermiska källor är platser på havsbottnen där värmen från jordens inre strömmar upp genom havsbottnen. Det liknar vulkaner på jordens yta.

Hydrotermiska källor upptäcktes 1977, men sedan dess har ingen tänkt på att ta en titt under havets varma källor – förrän nu.

"Denna synnerligen anmärkningsvärda upptäckt av ett nytt ekosystem, dolt under ett annat ekosystem, ger nya bevis för att det fins liv på de mest otroliga platser", förklarar Jyotika Virmani, som är direktör för Schmidt Ocean Institute, i ett pressmeddelande.

Djurisk misstanke bekräftad

Miljön kring hydrotermiska källor ger inte omedelbart ett gästfritt intryck med kokande varmt vatten, som är så fyllt med partiklar och metaller att det ser ut som svart rök som sprutar upp ur havsbottnen som en sorts underjordisk skorsten.

Ändå hade forskarna en tes om att djur djupt nere på havsbottnen rör sig fram och tillbaka mellan havsbottnens över- och underyta genom de hydrotermiska källorna.

För att ta reda på om källorna fungerar som en tunnel för en del djur placerade forskarna nätkorgar över källorna på havsbottnen. När de samlade upp korgarna igen upptäckte de djur som levde under ytan och sporadiskt kikade upp ur de hydrotermiska källornas kanaler.

Därefter lyckades de vända på havsbottnens skal, varpå det uppenbarades en labyrint av grottor, klippor och märkvärdiga varelser och växter.

Följ med ned under havsbottnen i den här videon:

Medan några av djuren mest av allt påminner om de maskar, sniglar och bläckfiskar som vi redan känner till från livet mellan havsbottnen och havsytan, så vimlade det också med ännu icke-namngivna jättemusslor, glupska krabbor och genomskinliga maneter, som mest av allt för tankarna till spöken.

Djuren där nere lever i 25 grader varmt vatten nära de hydrotermiska källorna och enligt forskarna är djuren inte beroende av solljus utan snarare av de mineraler och näringsämnen som strömmar ut ur källornas varma vatten.

Upptäckten ger ny förståelse för hydrotermiska källor och visar samtidigt att djur uppenbarligen lever både över och under havsbottnen.

"Vi har länge känt till de hydrotermiska källorna ovanifrån, men det här är visar ett helt nytt ekosystem nedanför bottnen. Upptäckten av nya varelser, landskap och nu ett helt nytt ekosystem understryker hur mycket vi fortfarande inte vet om våra hav och livet på de stora djupen", förklarar Wendy Schmidt, som är ledare och en av grundarna av Schmidt Ocean Institute.