Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det regnar mikroplast

Över 1000 ton mikroskopiska plastpartiklar regnar varje år ned över skyddade naturområden bara i västra USA. Det bekymrar forskare att mikroplasten nu finns i atmosfären.

Shutterstock

Varje år regnar det ned 1000 ton mikroplast över västra USA:s skyddade naturområden, där det lagras och förflyttar sig vidare ut i naturliga ekosystem. Det visar ny forskning från Utah State University.

Mikroplast är plastpartiklar, som mäter mindre än fem millimeter. De kommer för det mesta från textilier, kläder, färg eller från större plastbitar som brutits ned i naturen.

Forskarna bakom undersökningen, som har publicerats i tidskriften Science, samlade under mer än 14 månader in prover från elva nationalparker och naturområden, varpå de med hjälp av mikroskop kunde identifiera avlagrade materialen.

98 procent av det testade materialet innehöll mikroplast, och totalt utgjorde mikroplast 4 procent av de analyserade materialen. Varav omkring 30 procent var starkt färgade plastpärlor, som sannolikt kommer från industriell färg och beläggning.

Baserat på sina mätningar kunde forskarna uppskatta att omkring 1000 ton mikroplast årligen avlagras från atmosfären i västra USA:s naturområden.

Motsvarar 79 dubbeldäckbussar

Det är en avsevärd mängd.

För att sätta skalan i perspektiv, så motsvarar 1000 ton mikroplast till mellan 123 och 300 miljoner plastflaskor och väger detsamma som 79 dubbeldäckbussar.

Stora koncentrationer av mikroplast har tidigare uppmätts i havet, luften, vanligt bordssalt, damm, kranvatten och till och med i vatten på flaska.

I en studie från 2018 uppmätte forskare, att 90 procent av allt flaskvatten innehåller mikroplast med mer än 300 mikroplastpartiklar per liter flaskvatten.

Hittills har det varit oklart hur mycket mikroplast det faktiskt finns i atmosfären, och det bekymrar forskarna att så mycket mikroplast avlagras från luften i de annars orörda naturområdena.

Varje år produceras 400 miljoner ton plast världen över och en stor del av detta hamnar i naturen. Konsekvensen blir att vi under kommande årtionden med stor sannolikhet kommer att se ännu mer mikroplastförorening i naturen.

Det är fortfarande oklart vilken effekt mikroplast har på människokroppen. Men forskning pekar på att partiklarna kan ansamlas i organisk vävnad hos djur.

Problemet är att detsamma gäller för människor, som kan skadas långsiktigt av de giftiga ämnen som mikroplastpartiklar ofta innehåller.

Läs också:

Miljö

Hur farligt är mikroplast?

3 minuter
Klimatförändringar

Det kan göra mer skada än nytta att plantera nya träd

3 minuter
Forntidsdjur

BLOGG: De sista neandertalarna utrotades i paradis

17 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj