Mississippi delta

Fortsätter ett delta att öka i storlek?

Kan floder föra ut så stora mängder lera, sand och grus i ett floddelta att det fortsätter att växa?

19 januari 2016

Ett delta växer så länge floden som skapar det rinner ut på ungefär samma ställe på kusten. Deltan består av lera, sand och grus, som floden för med sig.

Strömningshastigheten minskar när den rinner ut i havet och inte längre befinner sig i den snäva flodfåran. Därigenom förlorar vattnet förmågan att bära med sig det grövsta materialet, som faller till botten och bildar deltat.

Delta skapar propp i floden

Det avlagrade materialet gör att lutningen i den nedersta delen av flodens förlopp hela tiden försvagas, så att vattnet möter allt större motstånd. Floden sätter så att säga en propp i sig själv. Till slut är vattnets mest framkomliga väg inte längre via deltat, och därför ändras dess förlopp på den sista biten mot havet.

Några gånger sker detta odramatiskt genom att deltat skapar en ny slinga, som är riktad åt sidan. Det har skett flera gånger med Mississippiflodens utlopp i Mexikanska golfen under de senaste 8?000 åren.

Andra gånger sker detta längre in i landet. För stora floder kan det vara flera hundra kilometer från kusten, om till exempel stora mängder nederbörd får floden att svämma över sina bräddar och ger den kraft att gräva en helt ny fåra.

År 2006 fann man bevis för att Amazonfloden under en period för 130–65 miljoner år sedan svängde 180 grader och rann åt motsatt håll, så att dess delta låg i Stilla havet. Först när Anderna bildades fick floden tillbaka sin nuvarande riktning.

Mississippiflodens delta förändras

Mississippiflodens delta i Mexikanska golfen har legat på minst sju olika ställen på kusten de senaste 8?000 åren. När deltat blir för stort, och vattnet möter för stort motstånd, byter floden utlopp:

Klicka på bilden för ytterligare information

Avsaknad av sediment från Mississippiflodens delta hotar Louisiana

Fördämning av Mississippifloden hotar Louisianas kustområden, som får tillräckligt mycket sediment för att hålla sig över vatten. Läs mer i artikeln:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: