Rekonstruerade hybridfågeln
Forntidsfågeln har fått namnet Cratonavis zhui, sedan fossilen upptäcktes under utgrävningar i ett områden i norra Kina, där paleontologer även tidigare har hittat fossil av fjäderklädda dinosaurier och de allra första fåglarna.
Paleontologerna använde röntgenstrålar och avancerade datoranalyser, så kallad CT-skanning, för att studera de förstenade benen närmare samt rekonstruera kraniets ursprungliga form. Då upptäckte de att den nästan var identisk med kranieformen hos dinosaurier, som exempelvis Tyrannousaurus rex, vilket är mycket underligt eftersom kroppen samtidigt mer liknar fåglarnas.
"De primitiva kraniedragen antyder att de flesta fåglar från kritperioden, som Cratonavis, inte kunde röra sin övernäbb oberoende av kraniet och underkäken", förklarar Dr. LI Zhiheng, som är en av huvudförfattarna till studien, i ett pressmeddelande.
Flera drag avviker från nu levande fåglar
Den nyupptäckta Cratonavis-fossilen placerar sig någonstans mellan den långsvansade dinosauriefågeln Archaeopteryx och andra forntidsfåglar med fler drag från de fåglar som lever i dag.
Dessutom skilde sig hybridfågeln från dagens fåglar bland annat genom sina extra långa skulderblad och ett särskilt långt ben i foten. Därför tror också många forskare att upptäckten är ett viktigt steg för att vi ska få insikt i fåglarnas extrema utvecklingshistoria.