Shutterstock

Biologer förbluffade över fynd på världens största plastö

Forskarna förvånas över att det stora stillahavssopområdet faktiskt har ett rikt djurliv.

Den 80 000 ton tunga ansamlingen av plastrester och skräp i Stilla havet är en miljömässig katastrof.

Men den är också full av liv.

Biologer som har studerat det stora stillahavssopområdet har hittat 484 ryggradslösa havsdjur av 46 arter i området, som är känt som världens största plastö.

Det står att läsa i en vetenskaplig artikel i tidskriften Nature Ecology & Evolution, rapporterar den amerikanska finanstidningen Wall Street Journal.

Fyndet går stick i stäv med den rådande vetenskapliga bilden, bland annat för att de flesta ryggradslösa liftare brukar hålla sig nära kustområden.

Att havsdjuren har lyckats överleva ute till havs, där det är ont om föda och temperaturerna varierar extremt mycket, är ytterst förvånande, menar biologen Linsey Haram, som är medförfattare till studien.

Matthias Egger, som ansvarar för miljöfrågor och sociala frågor på den nederländska ideella organisationen The Ocean Cleanup, även han medförfattare till studien, tycker att det är underligt.

”De (djuren, red.) mår hur bra som helst. Det är verkligen ett skifte i vår vetenskapliga förståelse”, säger han till Wall Street Journal.

Den närmare en miljon kvadratkilometer stora plastön består av bland annat gamla fiskenät, rep, plastkärl, emballage och mikroplaster. Det sistnämnda är plastfragment som är fem millimeter eller mindre.

Många av djuren i området har enligt biologerna fått i sig plast.

”De är fulla av plast både inuti och utanpå”, säger Matthias Egger.

Det stora stillahavssopområdet ligger fem dagars resa med fartyg från Kaliforniens kust.

Plastön, som har bildats av cirkulära havsströmmar, upptar en större yta än Tyskland och Frankrike tillsammans.

Fyndet har ställt biologer och miljöorganisationer inför ett dilemma, eftersom ett eventuellt försök att få bort plastön skulle beröva djuren sitt habitat.

”Det är en inte helt okomplicerad fråga”, säger marinbiologen Rebecca Helm vid Georgetown University, som också har varit inblandad i studien, till Wall Street Journal.