Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mount Roraimas flacka bergstopp

Mount Roraimas topp är platt eftersom den består av resterna av en landyta som avlägsnades av geologiska krafter för 180 miljoner år sedan.

© GETTY IMAGES / Robert Harding
Naturen - Berg

Varför är en del bergstoppar platta?

Alla berg är inte spetsiga. Mount Roraima är ett så kallat platåberg, som är helt platt på toppen, eftersom det en gång i tiden var en landyta.

Mount Roraima i Venezuela är ett av de mest berömda exemplen på det som geologerna kallar platåberg med platt topp och lodräta sidor.

På det lokala språket kallas bergtypen ”tepui”, gudarnas hus, och Mount Roraima är långtifrån det enda.

Roraima och övriga platåberg i regionen är erosionsrester, vilket innebär att de reser sig upp över landskapet eftersom materialet runt dem har eroderats bort.

400 meters lodrätt fall på alla sidor

Roraima är det största i sitt slag i Sydamerika med en topp som täcker en yta av 31 kvadratkilometer och ett lodrätt fall på 400 meter på samtliga sidor.

Bergets topp reser sig totalt 2800 meter över havsytan.

© Shutterstock

Toppen är platt eftersom den består av tidigare landyta som sköts upp när Sydamerika bröt sig loss från den afrikanska kontinenten för cirka 180 miljoner år sedan.

Berget är en stor turistattraktion. Trots att de branta sidorna gör en stor del av berget oframkomligt kan man gå upp till toppen via en naturlig ramp.

Läs också:

Berg

Vilket berg är det farligaste att bestiga?

0 minuter
Berg

Finns det berg under havet?

0 minuter
Berg

Varifrån mäter man berget?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj