Lavin

Lavindöden lurar i bergen

Varje år kräver bergen sina offer när ett täcke av snö rullar ned från höjderna och drar ned allt framför sig. Snöskreden uppstår när de tunga snölagren i toppen förlorar fästet i de äldre lagren under.

Det är inte för inte som laviner ibland kallas Den vita döden.

När ett mullrande hav av snö rasar ned för berget slukar det allt i sin väg: Stenar, mindre träd – och människor.

Fångad i en luftficka i den hårt packade snön kan den olycksalige skidåkaren inte göra annat än att hoppas att hjälpen är på väg. Luften varar nämligen inte för evigt i snömonstrets skoningslösa buk.

Med den bilden i åtanke kan det vara en god idé att vara extra försiktig om du är typen som gillar att åka utanför de markerade pisterna. Speciellt om särskilda väderförhållanden har rubbat den hårfina balansen som normalt häftar fast snömassorna vid bergssidan.

En lavin uppstår mellan snölager

Snön ligger fundamentalt sett i två lager.

Längst in mot berget finns den tunga, packade snön som har legat länge och överst ligger ett - lika tungt - lager nysnö.

Översta lagret har under normala omständigheter ett bra fäste i den gamla snön och de två lagren bildar ett solitt underlag för skidåkarna.

Problemet uppstår när det nedersta lagret inte har den massa som den normalt har – om det till exempel inte har snöat lika mycket som det brukar – och det faller ett tungt täcke nysnö ovanpå det gamla lagret.

Stabil snö består av två tunga och tättpackade lager ovanpå varandra. Instabil snö uppstår när det översta snölagret plötsligt blir tyngre.

Vinner gravitationen uppstår en lavin

Huruvida snön blir liggande är en kamp mellan två naturkrafter: Gravitation versus friktion.

För att snön ligger på en slänt, drar gravitationen naturligt i snön och den har störst effekt på nysnön, som ännu inte har packats.

Den understa snön har ett gott grepp om bergssidan, men den enda kraft som håller fast det översta lagret är friktionen mellan de två snölagren.

Lavin-risken är hög när ...

När det översta lagret plötsligt blir relativt mycket tyngre, utmanas friktionskraften, och det kan till och med uppstå ett tredje svagare lager mellan botten och topp.

I den situationen kan minsta lilla ändring orsaka en lavin.

Det europeiska lavinvarningssystemet är indelat i fem kategorier: Låg, moderat, betydlig, hög och mycket hög risk. Det finns även en svensk version av den internationella femgradiga skalan över lavinfara.

© European Avalanche Warning Services

En skidåkare eller en snöskoter som förvillar sig ut på nysnön kan vara precis den extra vikt som krävs för att utlösa en lavin.

Skidåkare som medvetet söker den jungfruliga nysnön offpist, kan därför snabbt befinna sig mitt i en lavin.

Läs också:

Berg

Finns det berg under havet?

0 minuter
Vita skor
Klimatförändringar

Nytt material kan förvandla koldioxid till kläder och skor – med minimal energi

2 minuter
Berg

Mount Everest kan ha krympt

13 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!