Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Berg

Kan man rädda bergsbestigare med helikopter?

Jag har länge undrat varför man inte undsätter bergsbestigare på Mount Everest med helikopter.

I praktiken är det omöjligt att genomföra en räddningsaktion med helikopter från de övre delarna av Mount Everest. På den höjden är avståndet mellan luftmolekylerna större än på låglandet, så för att få tillräckligt med uppdrift måste piloten ställa rotorbladen mycket snävt vinklade. Det kräver extra hästkrafter och samtidigt arbetar motorn mindre effektivt när den inte får nog med syre. Få helikoptrar kan nå högre än 3000-4000 meter. Den franska Aerospatiale SA315B Lama har nått 12442 meters höjd, men det var en maskin som rensats på all överflödig vikt och som flög med nästan tomma bränsletankar. Rekordet för en räddningsaktion på höjden har den nepalesiske piloten Madan Khatri Chhetri, som 1996 hämtade ned bergsbestigarna ”Makalu” Gau och Beck Weathers från 6000 meters höjd på Mount Everest. Redan vid baslägret på 5300 meters höjd är emellertid risken för olyckor förhöjd.

Läs också:

Berg

Hillary och Norgay besegrar Mount Everest

16 minuter
Berg

Vilket berg är det farligaste att bestiga?

0 minuter
Berg

Därför dödar de höga bergen

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj