Shutterstock / Kach233

Grottklättrare hittar urtidsskog i enormt slukhål

En grupp grottklättrare har hittat en urgammal, dold skog i ett slukhål i Kina. Hålet kan rymma hittills okända växter och djurarter.

Det låter som något hämtat ur sagornas värld. En dold och oupptäckt skog i ett flera hundra meter djupt slukhål, där det kan leva ett hittills okänt djur- och växtliv. Men det är precis vad en grupp kinesiska grottutforskare och geologer har hittat, berättar den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Det enorma slukhålet har upptäckts i en kanjon i Guangxi-regionen i södra Kina. När grottutforskarna anlände till hålet, fick de fira sig drygt hundra meter ned i ravinen innan de nådde botten. Själva hålet mäter 306 meter på längden, 150 meter på bredden och går på sina djupaste platser 192 meter ned i bergsklyftan.

Jag skulle inte bli förvånad om det finns djurarter i dessa grottor, som aldrig tidigare har upptäckts eller beskrivits av vetenskapen. Chen Lixin, Kinesiska akademin för geologiska vetenskaper

Det som överraskade mest i samband med upptäckten var den jättestora, orörda urskog, som bredde ut sig över större delen av slukhålets botten. Expeditionsledaren Chen Lixin från Kinesiska akademin för geologiska vetenskaper kunde berätta om upp till 40 meter höga träd och växter som nådde utforskarna upp till axlarna.

"Jag skulle inte bli förvånad om det finns djurarter i dessa grottor, som aldrig tidigare har upptäckts eller beskrivits av vetenskapen", berättar Lixin för Live Science.

Forskarna är först nu i färd med att försöka kartlägga vilka växter och djur som kan befinns i urskogens djup, samt vilket ekosystem som kan dölja sig där.

Slukhål är vanliga i Kina

Enorma slukhål tillhör vardagen i Kina och det aktuella hålet är bara ett av 30 fynd i Guangxi-regionen. På grund av de geologiska förhållandena i landet bildas det lätt sådana här grottor. Världens största slukhål, som är 640 meter djupt, 610 meter långt och 536 meter brett, hör hemma i Kina.

Jätteslukhål är så vanliga i Kina att de på mandarin kallas "tiankeng", som kan översättas till "himmelgravar" eller "himmelhål".

De idealiska slukhålsvillkoren i regionen beror på vad som i topografin kallas karstlandskap, vilket är särpräglade landskap som bildas genom upplösningar av kalkbergarter i områden med mycket regn. Upplösningen beror på regnvattnets höga halt av koldioxid som angriper kalkstenen och orsakar sprickor.

När regnvattnet flyter ned genom bergets sprickor, så utvidgas tunnlar och hålrum långsamt. Med tiden blir dessa hålrum så stora att taket kollapsar och skapar instörtningar i bergssidan, som öppnar upp de enorma slukhålen.

Vad som gör det nyupptäckta slukhålet unikt är att det är djupt, men fortfarande så perfekt format att rikliga mängder ljus och vatten kan söka sig ned till grottans botten, där enorma träd och växter kan växa och ge liv åt olika djurarter.

Formationerna av slukhål, stenpelare och naturliga broar i Guangxi-regionen är så unika att de har hamnat på UNESCO:s Världsarvslista och därmed fredad.