Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Underwater mountains
Naturen - Berg

Bergskedja under Atlanten kartlagd

En bergskedja under vattnet har berg med platta toppar.

I södra Atlanten, nästan 20 mil sydväst om Sydafrika, har ett forskarlag från Scripps Institution of Oceanography kartlagt en bergskedja som hittills bara varit känd från satellitbilder – och där det högsta berget reser sig 4500 meter över havsbottnen.

Den kartlagda bergskedjan kännetecknas av att den har extremt branta berg med flata toppar. Det finns flera anledningar till att forskarna är intresserade av undervattensbergskedjorna.

Den ena är att närmare undersökningar av bergens geologiska sammansättning kan berätta mycket om jordens inre, och den andra är att bergen har stort inflytande på ett områdets ekosystem.Arbetet med att kartlägga världens undervattensberg har emellertid bara börjat.

Satellitövervakningen har hittills hittat 13000 berg, men enligt forskargruppen vid Scripps Institution of Oceanography finns det förmodligen mer än 100000 undervattensberg med en höjd av över 1000 meter.

Läs också:

Berg

Finns det berg under havet?

0 minuter
Etna
Berg

Kan berg skjuta upp på ett ögonblick?

0 minuter
Berg

Varifrån mäter man berget?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj