






Harts: Saften från trädet lagrar biologiska exemplar i detaljerad 3D.
Ett skadat träd läker såret med oljehaltiga så kallade terpener, som blir harts när de reagerar med syre. Efter 30-50 miljoner år utan syre och under tryck blir hartsen till bärnsten – ett fönster till det förflutna som bevarar fossil så som de såg ut när de levde.
Dinosaurie: Ultraviolett ljus avslöjar dinosauriers dödsögonblick.
Bärnsten lyser upp i UV-ljus så att linjer från hartsens avlagringar blir tydliga. Linjerna i ett bärnstensfynd av en 3,5 centimeter lång svans från en så kallad coelurosaurie tyder på att fjädrar och ben hamnade i hartsen efter dinosauriens död.
Ödlor: Bärnstenssamling visar kameleontens ursprung.
Jämförelse och datering av bärnstensfossil i en samling kan avslöja hur och när ödlor fick sina fjäll, klor och trampdynor. Tolv fynd av ödlor i bärnsten har exempelvis flyttatkameleontens uppkomst 78 miljoner år tillbaka i tiden, och visat att arten inte hade tvådelade fötter för 99 miljoner år sedan.
Växter: Giftig blomma bevisar växters tidiga spridning.
Växter förgås i jord, men bärnsten kan bevara urtidsblommor. Fynd av blomman Strychnos electri är bevis på att den stora växtgruppen asterider, dit exempelvis ljung och hortensia hör, fanns i Amerika för 20-40 miljoner år sedan. Blomman är besläktad med rävkaketrädet, som giftet stryknik utvinns ur.
Kvalster: Insekter demonstrerar urtidens parningsteknik.
Vissa bärnstensfynd ger en glimt av urtidsdjurs beteende. För två oturliga kvalster slutade parningen i harts och vittnar om att insekter parade sig på ett annat sätt för miljontals år sedan jämfört med i dag. Kvalster brukar numera i regel para sig med bakänden mot varandra, utan kroppskontakt.
3d-utskrift: Utdöda djur återupplivas i skrivaren.
Bärnsten kan röntgas och CT-skannas så att forskare kan skapa 3D-modeller i datorn eller skriva ut fossil så att de går att studeras större, mer detaljerat och utan bärnstenens orenheter. Exempelvis var denna gekkos benstruktur en saknad länk mellan andra fynd och nutiden.
Fågel: Välbevarad fågelunge kastar ljus över utdöd undergrupp.
2017 hittade forskare fossil av en i princip intakt fågelunge i bärnsten. Fyndet ger den mest detaljerade beskrivningen av den stora fågelgruppen Enantiornithes, som föddes med fjädrar på svans och vingar samt hade både käkar och tänder. De dog ut samtidigt som dinosaurierna.