En grundregel i all god forskning är att den kontrolleras efteråt av andra forskare. Därför händer det ibland att upptäckter kan vara felaktiga och forskare kan ha tagit fel.
Det är dock sällsynt att forskare tar så fel som en forskargrupp vid Oregons universitet har gjort.
År 2020 gjorde de ett banbrytande fynd i Indien, som publicerades i tidskriften Gondwana Research och som skrev om en hel subkontinents historia.
Det de trodde var ett fossil av ett förhistoriskt djur visade sig vara ett halvt förruttnat bisamhälle, monterad på en bergssida.
Det har en forskargrupp från Floridas universitet påvisat i en artikel i samma tidskrift i vilken upptäckten från 2020 publicerades.
Viktig geologisk pusselbit
Det forskarna från Oregon trodde att de hade hittat var fossilet av det primitiva urtidsdjuret Dickinsonia tenuis, som ser mest ut som ett blad. Det tillhör de tidigaste djuren som har levt på jorden.
Fossilet hittades i Bhimbetka Rock Shelters-grottorna nära den indiska staden Bhopal, vars geologiska ålder länge har förundrat forskare från hela världen, därför att det har varit ont om fossilfynd i bergen.
När fossilet av Dickinsonia dök upp kunde forskarna plötsligt fastställa dess ålder till 550 miljoner år. Speciellt därför att fossilet liknade ett annat Dickinsoniafossil, hittat i södra Australien.

Till vänster ser du ett fossil av arten Dickinsonia costata, som det indiska fyndet jämfördes med. Till höger är en bild av ett bisamhälle gjort av indiska jättebin, som det indiska "fossilet" i själva verket är.
På den tiden var Indien en del av superkontinenten Gondwanaland, som också bestod av dagens Australien, Sydamerika, Afrika och Antarktis. Fossilet var därför den perfekta pusselbiten i Indiens geografiska historia.
Ruttet bisamhälle
I december 2022 besökte en forskargrupp från Floridas universitet Dickinsoniafossilet i Indien.
Forskarna förundrades över att fossilet var på väg att flagna från bergssidan. Det hade förfallit ovanligt hastigt, vilket är onormalt för försteningar. Därför beslöt de sig för att undersöka fossilet närmare.
Det som tidigare liknade ett Dickinsoniafossil var i själva verket ett nutida bisamhälle från jättebin, som bygger bon i bergen i området.
I stället för att ha förstenats och bevarats djupt inuti sten, så satt biboet utanpå stenen.
Bergets exakta ålder är därför fortfarande oklart, eftersom få moderna dateringsmetoder fungerar på sedimenten i de indiska berggrottorna.
Genom att korsundersöka med tidigare studier av det radioaktiva sönderfallet från zirkonkristaller i berget, avslöjar Meert och hans kolleger att bergen kan ha bildats för en miljard år sedan.
Dessutom matchar bergens magnetiska signaturer jordens magnetfält från denna period.