Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Årstider - hvorfor har vi årstider

Varför har vi årstider?

Höstdagar kännetecknas av färgstarka löv som faller och ombytligt väder. Årstiderna skiftar eftersom jorden kretsar på ett särskilt sätt runt sin stjärna solen. Lär dig mer om varför vi har olika årstider på norra och södra halvklotet.

Shutterstock

Avståndet till solen bestämmer inte årstiderna

Att årstiderna växlar beror på att jorden hela tiden rör sig i förhållande till solen.

Man skulle kunna tro att det blir som varmast, när jorden kommer närmast solen i sin ellipsformade bana, men så är det inte.

Avståndet mellan de båda himlakropparna varierar nämligen så pass lite under loppet av vår ettåriga färd runt solen att detta i praktiken saknar betydelse för temperaturen på jorden.

Varför har vi årstider?

Orsaken till att årstiderna växlar är jordens lutning.

Samtidigt som jorden rör sig runt solen, roterar den också runt sin egen axel, som lutar cirka 23,5°.

På grund av denna lutning turas det norra och södra halvklotet om att vara riktat mot solen under jordens varv runt solen. Det är detta vi upplever som årstider.

När jorden befinner sig i den del av sin bana då det norra halvklotet vetter mot solen, får vi fler soltimmar under dygnet. Den extra solenergin värmer upp jorden och luften – det blir vår och sommar.

Ett halvt år senare har jorden kommit på solens andra sida, och då är det södra halvklotet som vetter rakt mot solen, medan det norra halvklotet ligger i skugga.

Därför blir det vår och sommar i till exempel Australien och Sydamerika, medan vi har höst och vinter på vår del av klotet.

I videon nedan lär du dig mer om varför jordens lutning och bana runt solen har betydelse för de olika årstiderna på jorden.

Årstiderna dirigerar djurens och växternas livscykel

Om jordaxeln inte hade lutat, skulle vi ha fått samma mängd solstrålning varje dag året runt.

På varje enskild plats skulle det upplevas som att solen gick upp och ned på samma klockslag alla dagar. Vädret skulle inte förändras utan kännas vårigt hela tiden på våra breddgrader.

Under sådana förhållanden skulle livet här på jorden vara mycket annorlunda jämfört med nu.

Många djurs och växters livscykel är nämligen helt beroende av att årstiderna växlar.

Var på jorden finns det inga årstider?

De varierande årstider som vi har i Europa är inte desamma över hela jordklotet.

Norr om den norra polcirkeln är solen uppe dygnet runt under delar av sommaren. Å andra sidan går den inte upp alls under delar av vintern.

Liknande förhållanden gäller även söder om den södra polcirkeln. I båda områdena är det relativt kallt året runt, eftersom solen aldrig står högt på himlen.

Klimazoner på jorden

Jorden är indelad efter olika klimatzoner som hjälper till att bestämma områdets årstider. Blå områden: Polarklimat. Mörkgrönt område: Tempererat klimat. Ljusgrönt område: Subtropiskt klimat. Gult och brunt område: Tropiskt klimat.

© Shutterstock

I områden nära ekvatorn, i tropiska och subtropiska områden, står solen alltid högt på himlen mitt på dagen, även under vintern.

Det innebär att solens strålar och temperaturer varierar så lite där att det aldrig blir riktigt kallt. Dessa områden delar man därför huvudsakligen upp i två årstider – regnperiod och torrperiod.

En del områden har dock regn året runt och delas därmed inte alls in i årstider.

Dagjämning och årstiderna

  • Astronomiskt sett bidrar de fyra solstånden till att fastlägga årstiderna.
  • Våren går från vårdagjämning till sommarsolstånd, sommaren från sommarsolstånd till höstdagjämning, hösten från höstdagjämning till vintersolstånd, och vintern från vintersolstånd till vårdagjämning.
  • Den astronomiska definitionen av årstiderna stämmer dock inte nödvändigtvis med den klimatiska variationen på en given plats.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj