Sommartid kostar pengar och nattsömn

I helgen går vi över till sommartid. Om du tycker att det påverkar dig har du rätt, din kropp behöver fem dagar för att vänja sig vid att gå upp tidigare.

Elijah Hiett/Unsplash

När är det sommartid?

Sommartid inleds sista söndagen i mars då klockan vrids fram en timme kl. 02.00. Sommartiden upphör sista söndagen i oktober då vi vrider tillbaka klockan en timme till vintertid, även kallat normaltid.

  • 2019 – Natten mellan lördagen den 30 mars och söndagen den 31 mars
  • 2020 – Natten mellan lördagen den 28 mars och söndagen den 29 mars
  • 2021 – Natten mellan lördagen den 27 mars och söndagen den 28 mars

Sommartid i Europa är kanske ett minne blott

1996 införde Europeiska kommissionen en gemensam standard för alla EU-länder. Efter Europeiska kommissionens regler ska alla medlemsländer ställa om till sommartid och vintertid samtidigt – sista helgen i mars respektive sista helgen i oktober.

I mars 2019 röstade många i Europaparlamentet dock för att avskaffa den europeiska sommartiden.

Europaparlamentet önskar att det ska vara upp till varje land att avgöra huruvida sommartiden ska avskaffas – men förslaget måste dock först antas av EU-länderna i ministerrådet innan det kan träda i kraft. Just nu är det mycket osäkert om det kommer att ske.

Anhängare av EU-förslaget anser att vi med dagens energisparande tekniker i princip inte vinner något på att förlänga dagsljuset. Motståndarna menar dock att det trots allt finns en energibesparing att hämta – och att det är härligt med de långa, ljusa sommarkvällarna.

Cirka 70 länder i världen har sommartid och vintertid. Det är dock inte alla som följer samma datum som EU.

1 500 000 000 människor flyttar varje år fram klockan en timme och går över till sommartid. De blå länderna har sommartid, de orange har haft sommartid och de röda har aldrig haft sommartid.

Fem fakta om sommartid

Natten till söndag ställer fram klockan en timme, när vi går över till sommartid. Fenomenet infördes för att spara ström, men forskning visar att ändringen mellan vintertid- och sommartid går ut över hälsan.

  1. Det tar människokroppen fem dagar att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare. Kroppens biologiska klocka följer solen men när klockan ställs fram följer solen inte med.

  2. Idén med att skruva fram klockan uppstod redan 1784, när uppfinnaren Benjamin Franklin ville spara på stearinljusen. Först 1916 infördes sommartid i Skandinavien.

  3. En timmes förlorad nattsömn låter kanske obetydligt, men i Kanada registrerade trafikforskare 1992 en åtta procents ökning i trafikolyckor veckan efter övergången till sommartid.

  4. Övergången till sommartid kostade år 2000 investerare på de amerikanska börserna 170?000?000?000 kr. Orsaken var sömnbrist och koncentrationsbesvär bland affärsmännen.

  5. Varje amerikan lägger enligt en undersökning 20 minuter på att ställa fram alla sina klockor en timme. Uppgiften kostar samhället 12,5 miljarder kronor i förlorad omsättning och arbetstid.

Läs också:

Vintertid
Årstider

Därför ställer vi om till vintertid

6 minuter
Årstider - varför har vi årstider?
Årstider

Därför har vi årstider

4 minuter
Höstdagjämning
Årstider

Höstdagjämning betyder farväl till sommaren

5 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!