Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

vaardagjamningen

Vårdagjämningen innebär farväl till vintern

Fredagen den 20 mars är det vårdagjämning, vilket förebådar vår och sommar. Dagen då natt och dag, precis som vid höstdagjämning, sägs vara lika långa är en av hörnstenarna i de fyra årstiderna.

Shutterstock

Vårdagjämning förebådar vår

Våren innefattar löv som slår ut, fåglar som sjunger, ljusare kvällar – och en viktig astronomisk hörnsten.

Det är då solen står helt lodrät över jordens ekvator. Dagen kallas vårdagjämning och infaller i år den 20 mars – exakt klockan 04.59 svensk tid.

Därmed är vintern officiellt slut, våren är astronomiskt sett inledd och varar fram till sommarsolståndet den 20 juni klockan 23.43, som i sin tur sträcker sig fram till höstdagjämningen och senare följs av vintersolståndet.

Så fastlägger de fyra astronomiska hörnen årstiderna år efter år i all oändlighet.

Höstdagjämning

Året delas in i fyra delar som avgränsas av de fyra astronomiska hörnen: 1. Vårdagjämning (20/21 mars). 2. Sommarsolstånd (20/21 juni). 3. Höstdagjämning (22/23 september). Vintersolståndet(21/22 december).

Vid dagjämning är dag och natt inte lika lång

Dagjämning är även känt för att dag och natt är lika långa. Det är emellertid inte helt rätt. Tidpunkten infaller alltid lite före vårdagjämningen och lite efter höstdagjämningen.

Tittar man i en almanacka kan man se att dagen är längre än natten den 20 mars. Det beror på två saker.

För det första säger man inom astronomin att solen har gått upp när centrum av solskivan är över horisonten. Precis som man definierar dagjämning som den tidpunkt då solens centrum passerar ekvatorn.

Men i folkmun betraktar man soluppgång som det ögonblick då solens överkant tittar fram över horisonten, medan solnedgång är den tidpunkt då den sjunker ner under horisonten. Det gör dagen ett par minuter längre.

För det andra böjs jordens atmosfär när solen står rakt under horisonten. Det får det att se ut som att solen står en smula högre på himlen än vad den egentligen gör.

Och det betyder att solen kan ses cirka fyra minuter längre både före soluppgång och efter solnedgång på våra breddgrader.

Vårdagjämningen är förebud om sommar

Även om dagjämning alltså inte helt lever upp till sitt rykte är det flera saker som gör dagarna till något speciellt.

Det är de två enda tidpunkter på året då solen står upp rakt i öster och ner rakt i väster. Och de enda tidpunkter på året då en person som står på ekvatorn kan se solen passera rakt ovanför huvudet.

På Nordpolen är vårdagsjämning inledningen på sex månader med oavbrutet ljus, medan det på Sydpolen är upptakten till sex månaders mörker.

Man skulle tro att våra fyra årstiderskiftade beroende på hur nära jorden kommer solen i sin ellipsformade bana, men så hänger det inte ihop.

Orsaken är däremot att jorden lutar cirka 23,5°. Och på grund av lutningen skiftar det norra och södra halvklotet att peka mot solen under loppet av jordens bana runt solen.

Hos oss nordbor och motsvarande mot söder skiftar dagarnas längd och solens position på himlen så mycket att vi har fyra årstider, medan man i tropikerna endast har två.

Det förklaras i detta videoklipp:

Vårdagjämningen infaller olika

Vårdagjämningen kan infalla den 20 mars eller dagen efter. Likadant kan höstdagjämningen infalla den 22 eller den 23 september.

Året består nämligen inte av ett helt antal dagar, utan däremot cirka 365 och en kvart. Det väljer vi att se mellan fingrarna på i tre år i sträck, men vart fjärde år - skottår - lägger vi till en extra dag för att få kalendern att stämma igen.

Det betyder att tidpunkterna för dagjämning och solstånd infaller sex timmar senare varje år för att sedan hoppa tillbaka 18 timmar när det är skottår.

Det kan vi tacka påve Gregorius XIII för. Det var han som införde den gregorianska kalendern 1582, som större delen av världen följer i dag. Påven bestämde att sekelskiften som till exempel år 1700 och 1800 inte skulle vara skottår med mindre de gick att dela på 400.

Det resulterade i ett kalenderår på 365,2425 dagar som därmed tar hänsyn till att det sett från jorden tar solen 365,24219 dagar att slutföra en hel passage över himlen.

Därmed är kalendern så nära verkligheten att årstiderna inte förflyttas.

Läs mer om årstiderna, väder och vetenskap

Hur uppstår höstens stormar? Varför faller regn i droppar? Och kan en regnbåge vända uppochned? Läs om klimat och väder på vår temasida.

Du kan också lära dig mer om årstider och varför de växlar.

Läs också:

Årstider

ÅRETS KORTASTE DAG: Norra halvklotet gömmer sig från solen

3 minuter
Vårdagjämning
Årstider

DÅ ÄR DET VÅR: Vi välkomnar ljus och värme

4 minuter
Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj