Höstlöv

Varför faller löven?

Varför trillar alla löv av lövträden när det blir höst? Varför skiftar de färg?

4 oktober 2018

För lövträden är det bra att bli av med bladen. De tål nämligen inte frost, så det är ingen idé att behålla dem under vintern.

Hormoner får löven att falla

Trädet kontrollerar självt att bladen faller av om hösten och hinner därför dra ut all näring ur bladen, innan det låter dem falla av. Den näringen kommer de nya späda knopparna till godo, när de ska slå ut på våren. Lövträden kontrollerar lövfällningen med hjälp av så kallade fytokromer – pigment som registrerar dagens längd. När dagarna blir kortare, skickar de besked till hormoner som får bladen att trilla av.

Färgade löv är tecken på stress

De gula och orange höstfärgerna i bladen uppkommer när klorofyllet, som ger den gröna färgen, bryts ned, i samband med att energin ska dras ut. De röda färgerna anses emellertid vara tecken på stress hos bladen. Röda pigment som antocyanin fungerar som naturens stressdämpare.

Antocyanin ingår i samma familj som röda flavonoider, som bland annat finns i rödvin och som också fungerar som stressdämpare.

Håll blåsten borta

Med en Illustrerad Vetenskap nära tillhands är det lättare att förstå vad som händer i naturen runt omkring dig – från minsta lilla blomma till de mest våldsamma och glupska rovdjur. Om du börjar prenumerera nu får du ett erbjudande som rustar dig inför kommande äventyr utomhus. Du får:

  • En smart vindjacka – så håller du vinden borta under hösten.
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap – så att du blir uppdaterad på den senaste forskningen
  • Exklusiv åtkomst till Moreshop – en webbutik för prenumeranter där du kan köpa verktyg, sportkläder, klockor och tillbehör till hemmet med upp emot 70 procents rabatt.

Du får allt till ett riktigt bra pris: Bara 109 kronor.

TA DEL AV DITT ERBJUDANDE HÄR

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: