Shutterstock

Afrika är på väg att delas upp i två delar

Om fem till tio miljoner år kommer troligen ett nytt hav ha skurit sig fram genom kontinenten och ha förvandlat Östafrika till en ö.

Något mycket märkligt är på väg att ske i Afrika. Sakta men säkert är kontinenten på väg att delas i två delar.

Som så många andra geologiska händelser är det en extremt långsam process, som kommer att ta miljontals år.

Men allt pekar mot att det bara är en tidsfråga innan Östafrika avskiljs från resten av kontinenten, varpå det sannolikt kommer att uppstå ett nytt hav mellan de båda landmassorna.

Det kolossala uppbrottet med det östafrikanska riftsystemet, även känt under namnet Great Rift Valley, som är ett av de största av sitt slag i världen.

Det Östafrikanska riftsystemet är en 5 500 kilometer lång geologisk struktur som har bildats i samband med sträckningar i jordskorpan.

Riftsystemet börjar i Afarsänkan i nordöstra Etiopien och går igenom den etiopiska Riftdal, där det delar sig i en östlig och en västlig gren i Kenya.

Sedan samlas den i Malawisjön för att slutligen klinga av i ett flertal förkastningszoner i Moçambique söder om Zambezifloden.

Spricka skapade virak 2018

På grund av riftsystemet är den afrikanska plattan på väg delas: den mindre somaliska plattan och den större nubiska plattan.

Redan nu är två plattor på väg att dra sig ifrån varandra, men det sker i ett extremt långsamt tempo – bara ett par millimeter om året enligt en studie från 2004.

Så kommer den afrikanska kontinenten att se ut om ett par miljoner år:

© Claus Lunau

Redan 2018 blev nyheten om en kilometerlång spricka som uppstod nära en aktiv huvudled i Kenya viral.

Många hävdade att naturfenomenet var ett bevis på att Afrika var på väg att brytas upp i två delar mitt framför ögonen på oss.

Se hur Kenya sakta med säkert är på väg att knäckas och dela sig:

Video

Även om händelsen var relaterad till kontinentens riftsystem så var det en missvisande slutsats.

Delningsprocessen har nämligen redan pågått i 25 miljoner år – och sprickan hade troligtvis inte uppstått på nytt, utan snarare blivit tydligare och lättare att se efter att stora mängder vulkanisk aska som hade täckt över sprickan hade sköljts bort av en rejäl regnskur.

Icke desto mindre ser situationen troligtvis helt annorlunda ut om fem till tio miljoner år.

Vid den tiden kommer den stora afrikanska kontinenten troligen att förlorat sin östra axel, och ett stort hav kommer att skära av Östafrika från resten av det afrikanska fastlandet.