Shutterstock

72-åring på yacht attackerad av späckhuggare: "Det mest skrämmande var djurets högljudda andetag"

Ombord på sin yacht på väg till Norge attackerades 72-årige Wim Rutten av en späckhuggare.

En späckhuggarattack på en yacht nära kusten vid Shetlandsöarna i Skottland är bara en av hundratals liknande händelser på senare år, vilket har förundrat vetenskapare.

Senast drabbades den pensionerade fysikern Wim Rutten, som var ute på en segeltur från sitt hem i Lerwick på Shetlandsöarna till Bergen i Norge, skriver tidningen The Guardian.

Medan han fiskade makrill rammades hans båt tydligen av en späckhuggare som 72-åringen av allt att döma inte hade något otalt med. Åtminstone inte före måndagens attack.

Nederländaren Wim Rutten beskriver för tidningen att späckhuggaren plötsligt visade sig i det klara havsvattnet och aggressivt simmade in i yachtens akterstäv.

"Det mest skrämmande var djurets högljudda andning. Kanske ville han bara leka. Eller se mig i ögonen. Eller att bli av med fiskelinan", förklarar han för The Guardian.

Späckhuggarens beteende påminner om det som har observerats i det iberiska späckhuggarbeståndet vid Portugal och Spanien.

Men det är enligt The Guardian första gången ett sådant angrepp har observerats i nordliga hav.

Späckhuggare är en mycket social valart som använder vokaliseringar för att kommunicera med varandra och jaga allt från småfisk till blåvalar, skriver The Guardian.

Experter tror att späckhuggarnas beteende kan bero på oskyldiga lekar mellan yngre valar.

Men det råder stor oklarhet kring vad attackerna beror på, skriver nyhetsbyrån AFP.

"Vi har ingen slutgiltig slutsats", har en biolog i den spanska miljöorganisationen Circe, Renaud de Stephanis förklarat för AFP.

Historierna om späckhuggarna har fått stor spridning på sociala medier.

Späckhuggare kan bli upp till nio meter långa och väga upp till sex ton, enligt AFP.