5 finurliga fakta om Svalbard

I världens nordligaste bebodda område är det olagligt att ha katt. Du får inte dö heller, men däremot kan du äta på en riktigt fin restaurang.

NB_u47 Svalbard

Stad på pålar

Longyearbyen är med sina drygt 2?000 invånare Svalbards största stad. Eftersom den är täckt med is året runt är Longyearbyen byggd på pålar. På sommaren är isen mindre än på vintern, och för att undvika översvämningar eller att staden sjunker ned i isen står husen på träpålar.

Lag på att bära gevär

Världens största bestånd av isbjörnar lever på Svalbard. Det lever faktiskt fler isbjörnar än människor på den norska ögruppen. Därför kräver lagen att invånarna bär gevär när de befinner sig utanför bebyggelsen, så att de kan försvara sig mot hungriga isbjörnar. Om du inte själv är van vid vapen räcker det att du slår följe med någon som är det.

Nordligaste gourmetrestaurangen

Huset heter den finaste restaurangen i Longyearbyen. Där kan du bli serverad gourmetmat av hög kvalitet, som till exempel kammusslor, griskäke och karamelliserat äpple. Vinkällaren innehåller mer än 20?000 flaskor. Huset är därmed världens nordligaste gourmetrestaurang. Besök Huset här.

Inga katter, tack

Ekosystemet på Svalbard är ganska isolerat och sårbart för främmande djur- och växtarter. Öarna har ett rikt fågelliv med sällsynta arktiska arter och det skulle ett bestånd av katter kunna ändra drastiskt. Därför råder det kattförbud på Svalbard.

Olagligt att dö

I Longyearbyen finns en lag som förbjuder invånarna att dö. Staden har en kyrkogård, men den togs ur bruk för över 70 år sedan. Problemet är att jorden är så kall att liken inte kan brytas ned och permafrostens rörelser blottlägger med tiden de begravda liken. Om du skulle ha oturen att avlida på öarna skickas din kropp till det norska fastlandet för att begravas.

Video