Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

NB_u47 Svalbard
Naturen

5 finurliga fakta om Svalbard

I världens nordligaste bebodda område är det olagligt att ha katt. Du får inte dö heller, men däremot kan du äta på en riktigt fin restaurang.

Stad på pålar

Longyearbyen är med sina drygt 2?000 invånare Svalbards största stad. Eftersom den är täckt med is året runt är Longyearbyen byggd på pålar. På sommaren är isen mindre än på vintern, och för att undvika översvämningar eller att staden sjunker ned i isen står husen på träpålar.

Lag på att bära gevär

Världens största bestånd av isbjörnar lever på Svalbard. Det lever faktiskt fler isbjörnar än människor på den norska ögruppen. Därför kräver lagen att invånarna bär gevär när de befinner sig utanför bebyggelsen, så att de kan försvara sig mot hungriga isbjörnar. Om du inte själv är van vid vapen räcker det att du slår följe med någon som är det.

Nordligaste gourmetrestaurangen

Huset heter den finaste restaurangen i Longyearbyen. Där kan du bli serverad gourmetmat av hög kvalitet, som till exempel kammusslor, griskäke och karamelliserat äpple. Vinkällaren innehåller mer än 20?000 flaskor. Huset är därmed världens nordligaste gourmetrestaurang. Besök Huset här.

Inga katter, tack

Ekosystemet på Svalbard är ganska isolerat och sårbart för främmande djur- och växtarter. Öarna har ett rikt fågelliv med sällsynta arktiska arter och det skulle ett bestånd av katter kunna ändra drastiskt. Därför råder det kattförbud på Svalbard.

Olagligt att dö

I Longyearbyen finns en lag som förbjuder invånarna att dö. Staden har en kyrkogård, men den togs ur bruk för över 70 år sedan. Problemet är att jorden är så kall att liken inte kan brytas ned och permafrostens rörelser blottlägger med tiden de begravda liken. Om du skulle ha oturen att avlida på öarna skickas din kropp till det norska fastlandet för att begravas.

Läs också:

Naturkatastrofer

Forskare löser 100 år gammalt meteormysterium

3 minuter
Jordskalv får väg att kollapsa
Jordskalv

Jordbävningar kan förskjuta tid och rum

10 minuter
Klimatförändringar

Skaldjur säkrar framtidens energi

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj